Šizofrēniju ārstējošo medikamentu aprite SIA "Farma Balt Aptieka" "Ziloņa aptieka" no 2012.-2014.gadam - Paegle, Baiba (Latvijas Universitāte, 2015)
Šizofrēnija ir viena no visizplatītākajām un smagākajām garīgajām slimībām visā pasaulē. Tā kā šī slimība pašreiz nav ārstējama, šizofrēnijas pacientiem neiroleptiskie medikamenti jālieto visa mūža garumā, lai novērstu slimības simptomu atkārtošanos. Šī darba mērķis bija novērtēt psiholeptisko medikamentu apriti Rīgā SIA „Farma Balt Aptieka” „Ziloņa aptieka” trīs gadu laikā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 31.decembrim un salīdzināt ar Zāļu valsts aģentūras datiem un septiņu psihiatru atbildēm no anketām. Lai izskaidrotu iegūtos rezultātus, tika izmantota ne vien literatūra, bet darba ietvaros ir aptaujāti septiņi psihiatri, lai noskaidrotu medikamentu izvēles kritērijus, sevišķi ņemot vērā šizofrēnijas slimniekus, kas jaunāki par 18 gadiem. Darba rezultāti rāda, ka trīs gadu laikā antipsihotisko medikamentu lietošana ir palielinājusies.

Schizophrenia is one of the most common and most severe mental illnesses in the world. It is still a not curable illness. To avoid symptoms of schizophrenia patients must take neuroleptic medicine lifelong. The aim of the research was to evaluate circulation of psycholeptic medicine in Riga SIA „Farma Balt Aptieka” „Ziloņa aptieka” in the period of 3 years from January 1 , 2012 till December 31, 2014, to compare the results with data of State agency of medicine as well as with answers given in questionnaires got from 7 psychiatrists. In order to explain the results literature sources were studied as well as seven psychiatrists were asked to complete a questionnaire to explain the criteria they choose the medication for treating schizophrenia patients especially those younger than 18. A conclusion is moved that during three years the use of antipsychotics has increased.
Movement of Schizophrenia treating medication of SIA "Farma Balt Aptieka" "Ziloņa aptieka" from year 2012-2014
Keywords: Farmācija; Šizofrēnija; Neiroleptiskie medikamenti; Aprite; Schizophrenia; Neuroleptic medication