Profesionālās mobilitātes iespējas Latvijas militārajā dienestā - Gasone, Inese (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba „Profesionālās mobilitātes iespējas Latvijas militārajā dienestā” ietvaros tika analizētas profesionālās mobilitātes iespējas, intensitāte un apjoms, kā arī šo rādītāju izmaiņas Latvijas militārajā dienestā laika posmā no 2002.gada līdz 2007.gada 1.aprīlim. Darba izvirzītais mērķis ir noskaidrot Latvijas profesionālā militārā dienesta virsnieku sastāva karavīru profesionālās mobilitātes intensitāti, salīdzinot intensitātes izmaiņas laika periodā.Galvenie secinājumi, kas tika izdarīti darba gaitā ir: militārais dienests nav pievilcīga sociālā telpa, kurā veidot profesionālo karjeru; apskates laika periodā ir strauji samazinājusies profesionālās mobilitātes intensitāte un apjoms; profesionālās mobilitātes iespējas Latvijas militārajā dienestā nosaka Latvijas likumdošana un NBS personālpolitika, kas savukārt lielā mērā ir atkarīga no starptautiskajām un NATO prasībām.

Bachelor thesis on “The opportunities of professional mobility in the Latvian military service” is analyzing professional mobility opportunities, intensity, and frequency, as well as changes of these indicators in Latvian military service over the period from 2002 till 1 April 2007. The objective of the thesis is to find out the intensity of professional mobility of Latvian professional military service officers by comparing changes in intensity over the period. Main findings are: military service is not an attractive social environment where to make a professional carrier; professional mobility intensity and frequency has sharply decreased over the period analyzed; professional mobility opportunities in Latvian military service are set by Latvian legislation and NAF personnel policy, which in turn to a large extent is depending on international and NATO requirements.
The opportunities of professional mobility in the Latvian military service
Keywords: Socioloģija