Sociālie un reliģiskie aspekti viduslaiku tirgotāju un amatnieku korporāciju darbībā - Bruževica, Rūta (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis ir novērtēt sociālo attiecību un reliģisko komponentu nozīmi un to savstarpējo mijiedarbību viduslaiku amatnieku un tirgotāju organizāciju darbībā. Darbā tika izmantoti viduslaiku korporāciju avotu materiāli un analizēti tajos atrodamie sociālie un reliģiskie faktori, vērtējot to nozīmi viduslaiku cilvēka dzīvē. Lielākoties tika aplūkoti materiāli no Eiropas teritorijām uz ziemeļiem no Alpiem, īpaši koncentrējoties uz vācvalodīgo zemju, tai skaitā Livonijas, pilsētu situācijas izpēti. Darba rezultātā tika izdalīti konkrēti reliģiskie un sociālie aspekti, veikta to analīze un salīdzinājums, kā arī apstiprināta to klātbūtnes un mijiedarbības lielā nozīme viduslaiku cilvēka dzīvē.

The aim of the bachelor's research is to assess the importance of social relations and religious components and their interaction in the activities of medieval craftsmen and merchant organizations. In the research the sources of medieval corporations were used to analyze the social and religious factors found, valuing their importance in the lives of the medieval people. Mostly, materials from European cities in areas north of the Alps were examined, with a particular focus on exploring the situation of German-speaking areas, including Livonia. As a result of the work, specific religious and social aspects were subdivided, their analysis and comparison were carried out and the importance of their presence and interaction in the medieval human life was confirmed.
Social and Religious Aspects in the Activity of the Medieval Crafter and Trader Corporations
Keywords: Vēsture; Viduslaiki; Viduslaiku pilsēta; Sociālā vēsture; Korporācija