Ķīnas Pavasara festivāla un tibetiešu Jaungada – Losar ieražu salīdzinājums - Kalniņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs „Ķīniešu Pavasara festivāla un tibetiešu Jaungada – Losar ieražu salīdzinājums” ir veltīts ķīniešu nozīmīgāko svētku – Pavasara festivāla izpētei. Pavasara iestāšanos svin visas minoritātes, kas dzīvo Ķīnā, arīdzan ķīniešu kopienas citur pasaulē. Tibetas autonomajā rajonā Jaungada svinības dēvē par Losar festivālu. Darba otrā lielākā daļa veltīta Losar festivāla apskatam. Jaungada sagaidīšana ģimenes lokā ir tradicionālās ķīniešu kultūras vissvarīgākais notikums un tāpēc ikviens Pavasara festivāla laikā dodas uz savām dzimtajām mājām. Neskatoties uz Pavasara festivāla seno vēsturi, ķīnieši un tibetieši, īpaši lauku reģionos dzīvojošie, šos svētkus svin ievērojot senas paražas. Pavasara festivāla svinības norit vairākas dienas, un cilvēki tam gatavojas ļoti rūpīgi. Priecīgo Pavasara festivāla noskaņu noslēdz Laternu festivāls, kuram darbā ir veltīta atsevišķa nodaļa. Darbs iedalīts trīs daļās. Pirmā daļa veltīta gadu skaitīšanas sistēmai un Mēness kalendāram, kā zināms Ķīnā un Tibetā vadās pēc Mēness kalendāra. Otrajā daļā aprakstītas Pavasara festivāla galvenās paražas, tādas kā – pelmeņu gatavošana, lauvu un pūķu dejas, uguņošana u.c. Trešajā daļā ir apskatītas Losar festivāla svinēšanas ieražas. Darba pamatmērķis ir izprast ķīniešu Pavasara festivāla paražas, apskatot svētku svinēšanas pirmsākumus, kā arī salīdzināt tās ar Tibetas Jaungada tradīcijām.

The bachelor paper “Chinese Spring Festival and the Tibetan New Year - a Comparison of Losar Traditions” is devoted to the research of the most important Chinese holiday – Spring Festival. The beginning of spring is celebrated by all minorities who live in China and other Chinese communities around the world. The New Year celebrations are called the Losar festival in the Tibetan autonomous region. Thus, a big part of the research is devoted to the review of the Losar festival. New Year’s celebration in the family is the most important event in traditional Chinese culture and that is why each person returns to their homeland and reunite their family. Despite the ancient history of the Spring Festival, the Chinese and Tibetans, in particular, those living in rural areas, celebrate the festival with ancient traditions. The Spring Festival celebration takes place for several days, and people prepare very diligently. Lastly, the joyful Spring Festival is concluded with the Lantern festival, for which a chapter has been dedicated to its research. This paper is divided into three parts. The first part is dedicated to the year-count system and the lunar calendar, as it is known that in China and Tibet people follow the lunar calendar. The second part describes the main customs of the Spring Festival, such as - cooking dumplings, lion and dragon dances, fireworks, et al. The third part discusses the celebration habits in the Losar festival. The aim of this research is to understand the traditions of the Chinese Spring Festival by taking a closer look at the roots of this holiday, as well as contrasting them to the Tibetan New Year’s traditions.
Chinese Spring Festival and the Tibetan New Year – a Comparison of Losar Traditions
Keywords: Āzijas studijas