Sankciju piemērošanas mehānisma tiesiskais regulējums - Laure, Maija (Latvijas Universitāte, 2015)
Sankcijas starptautiskajās tiesībās ir starptautiskās drošības un miera veicināšanas instruments. Starptautisko konfliktu, terorisma un citāda veida plašu cilvēktiesību pārkāpumu novēršana ir ne vien globālo, reģionālo drošības organizāciju primārais mērķis, bet arī individuālu valstu interese. Taču jāatzīmē, ka sankcijas uz mērķi darbojas kā piespiedu mehānisms. Ierobežojumi un piespiešana starptautiskajās tiesībās tradicionāli tiek uzskatīta par vienu no jūtīgākajiem un problemātiskākajiem jautājumiem, tāpēc sankciju piemērošanas un īstenošanas procesā nākas saskarties ar virkni komplicētu problēmu. Nespēja ar tām tikt galā ne vien rada pasākumu neatbilstību starptautiskajām tiesībām, bet arī mazina sabiedrības uzticību šim drošības mehānismam, tāpēc apdraud visu drošības sistēmu kopumā. Šī darba mērķis ir vērst uzmanību uz šīm nepilnībām, rast iespējamo to risinājumu vai vismaz noskaidrot, kas ir tie galvenie nosacījumi, kurus kā organizācijām, tā valstīm būtu jāievēro, lai plaisa starp sankciju piemērošanas likumību un leģitimitāti tiktu mazināta.

Sanctions in international law are international security and peace building instrument. Prevention of international conflicts, terrorism and other forms of a wide range of human rights violations is not only the primary objective for global, regional security organizations, but also interest of individual states. However, it should be noted that the sanctions on objective act as enforcement mechanism. Restrictions and intrusion in international law has traditionally been considered as one of the most sensitive and problematic issues, therefore, sanctions implementation process can face a number of complex issues. Failure to deal with them, not only creates measures to be incompatible with international law, but also undermines public trust in this security mechanism, therefore threats the security for the entire system. This work aims to draw attention to these shortcomings, to find possible solutions or at least find out what are the main conditions under which the organizations and states should follow so that the gap between the sanctions and the legality and legitimacy would be weakened.
Legal framework of the mechanism for sanctions
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts atbildība; pretpasākumi; sankcijas; ierobežojošie pasākumi; sankciju piemērošanas mehānisms