Šeilas Dileinijas personības un lugas “Medus garša” iepazīšana reālisma literatūras kontekstā 11.klasē - Austriņa-Seņkāne, Antra (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarba temats ir “Šeilas Dilenijas personības un lugas “Medus garša” iepazīšana reālisma literatūras kontekstā 11. klasē”. Tā mērķis ir izstrādāt literatūras stundu mācību materiālu, kas veicinātu skolēnu interesi un iesaisti mācību procesā. Diplomdarbā ir ievads, 7 nodaļas ar apakšnodaļām, secinājumi un pielikumi. Pirmajā nodaļā analizēti izglītības jomu reglamentējošie dokumenti. Otrajā nodaļā raksturots reālisma literatūras virziens. Trešajā nodaļā apskatīta Šeilas Dileinijas personība un lugas “Medus garša” tapšanas aspekti. Ceturtajā nodaļā raksturota dramaturģijas žanra specifika un tās apguves iespējas vidusskolā. Piektajā nodaļā aprakstīta skolotājas gatavošanās darbam klasē, analizēti anketēšanas rezultāti par X skolas 10. un 11. klašu skolēnu lasīšanas paradumiem, sniegts izmēģinājumdarbībā iesaistīto skolēnu raksturojums un sagatavots tematiskais plānojums. Sestajā nodaļā apskatīta temata apguves norise. Septītajā nodaļā izvērtēta skolotājas un skolēnu sadarbība. Pētījumā gūtās atziņas atspoguļotas secinājumos. Pielikumos apkopoti diplomdarbā izstrādātie mācību materiāli, stundu prezentācijas, vērtēšanas kritēriji, skolēnu darbi un lugas fragments. Izmēģinājumdarbība norise: 2022. gada marts un aprīlis X skolas 11. klasē, piedalījās 13 skolēni. Diplomdarbā izstrādātais mācību materiāls var būt noderīgs ne tikai studentiem un vidusskolas literatūras skolotājiem, bet arī citiem interesentiem. Darba apjoms – 81 lpp.

The aim of diploma thesis Ways to Introduce 11th Grade Students to the Personality of Shelagh Delaney and her Play “A Taste of Honey” in the Context of Realist Literature is to develop methodological material for literature lessons, that would encourage students' interest and involvement in the learning process. The diploma thesis has an introduction, 7 chapters with subsections, conclusions and appendices. The first chapter analyzes the regulatory documents in the field of education. The second chapter describes realism in literature. The third chapter examines the personality of Shelagh Delaney and aspects of the creation of the play A Taste of Honey. The fourth chapter describes the specifics of the drama genre and its learning opportunities in secondary school. The fifth chapter describes the teacher's preparation for work in the classroom, analyzes the results of the questionnaire about the reading habits of the 10th and 11th grade students of the X school, presents the characteristics of the students involved in the pilot activity and prepares the thematic planning. The sixth chapter examines the learning process of the subject. The seventh chapter evaluates the cooperation between the teacher and the students. The findings of the study are reflected in the conclusions. The appendices summarize the developed teaching materials, lesson presentations, assessment criteria, students work and a fragment of the play. Conduct of pilot activities: March and April 2022 in the 11th grade of school X, 13 students participated. The educational material developed in the diploma thesis can be useful not only for students and secondary school literature teachers, but also for other interested parties.
Familiarisation with Shelagh Delaney’s personality and the play “Taste of Honey” in the context of literary realism in the 11th grade
Keywords: Pedagoģija; reālisms literatūrā; dramaturģija; Šeila Dileinija; Medus garša