Plakana un telpiska attēla izmēra novērtēšana - Bagucka, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 48 lpp. Tas satur 38 attēlus, 10 tabulas, 29 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Maģistra darba mērķis ir noteikt, kā tiek novērtēti telpiska un plakana attēla izmēri pie dažādām binokulārajām disparitātēm. Subjekti: Eksperimentā piedalījās 15 dalībnieki (10 sievietes un 5 vīrieši, vidējais vecums 26,2 gadi). Dalībniekiem redzes asums bija 1,0 un labāks, laba stereoredze (ap 40’’) un nebija astenopisku sūdzību darbā ar datoru. Metode: Eksperiments tika veikts izmantojot datorprogrammu, kas uz datora ekrāna veidoja plakana un telpiska apļa attēlus. Stimuli tika aplūkoti caur šķidro kristālu brillēm. Subjekts salīdzināja 2D plakana apļa attēla izmēru ar nekrustotās binokulārās disparitātes veidota telpiska apļa attēla izmēru 10 reizes pie 5 dažādām disparitātes vērtībām – 0’, 5’, 10’, 20’, 30’. Rezultāti: Novērtētā izmēru atšķirības vidējā kļūda bija: -) 2,6% pie disparitātes 5’; -) 4,9% pie 10’; -) 7,1% pie 20’; -) 10,1% pie 30’. Secinājumi: 1.65 cm attālumā no ekrāna plaknes, tālāk esošais telpikā apļa izmērs tiek novērtēts mazāks nekā tuvāk esošais plakanais aplis (R=0,97). 2.Ja tiek salīdzināti divi vienāda izmēra plakanu apļu attēli, tad aplis ar maināmu diametra izmēru tiek novērtēts kā lielāks vai tāds pats. Noteiktās izmaiņas ir individuālas. 3.Izmēru novērtēšana tika veikta pēc redzes leņķa. Atslēgas vārdi: binokulārā disparitāte, plakans, telpisks attēls, izmēru novērtēšana.

This Master Thesis is written in Latvian on 48 pages. It contains 38 figures, 10 tables and 29 references. Aim: The present thesis is concerned with the estimation of the sizes of circles seen in plane or stereo at different binocular disparities. Participants: 15 people volunteered for the research (10 female, 5 male, average age 26,2 years). The participants had the visual acuity of 1,0 or better, stereovision of about 40 arc seconds and had no ocular problems. Method: The experiment was based on software that drew circles on the screen, seen either on plane or in 3D. These stimuli were perceived through LCD goggles. A person compared the visible size of a 2D circle to the size of a 3D circle at the uncrossed binocular disparity condition. It was done 10 times, at five different disparity values each (0’, 5’, 10’, 20’, 30’). Results: The mean error of the estimated circle sizes was -) 2.6 % at the disparity of 5’; -) 4.9 % at 10’; -) 7.1 % at 20’; -) 10.1 % at 30’. Conclusions: 1.At the distance of 65 cm from the screen, the circle seen as located further was seen as smaller than the circle seen in the plane of the screen (R=0.97). 2.If two equal circles are compared in 2D, the circle whose diameter can be altered usually is estimated as larger or the same as the constant circle. Yet this is subject to individual differences. 3.The gaze angle plays the key role in estimating circle sizes. Keywords: Binocular disparity; flat, spatial images; estimation of sizes
Size evaluation of flat and spatial image
Keywords: Fizika