Dialektālā leksika O. Dzeņa autobiogrāfiskajā romānā "Muna dzeive". - Dzene, Maija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs veltīts dialektālās leksikas atlasei un leksikogrāfiskai analīzei Ontona Dzeņa autobiogrāfiskajā romānā „Muna dzeive” (I daļa), vienlaicīgi risinot jautājumu par jēdziena „dialektāls” izpratni latviešu valodniecībā. Romāns rakstīts latgaliešu rakstu valodā, izmantojot atsevišķas Vārkavas izloksnei raksturīgas iezīmes. Autora leksika salīdzināta ar pareizrakstības vārdnīcām un izloksnes materiāla vākumiem. Torētisko bāzi veidojuši valodnieku (E. Kagaines, B. Bušmanes, A. Reķēnas u. c.) darbi dialektālajā leksikogrāfijā. Romāns ietver daudzas visai Latgalei raksturīgas etnogrāfiskas reālijas un tradīciju aprakstus, tāpēc ir vērtīgs arī kā 19. gs. beigu – 20. gs. 1. puses Latgales kultūrainas atspoguļotājs. Bakalaura darba atziņas iespējams izmantot tālākos latviešu rakstu valodas vēstures pētījumos, vārdnīcas materiālu paredzēts ietvert plašākā latgaliešu leksikas apkopojumā. Atslēgas vārdi: dialekts, izloksne, latgaliešu rakstu valoda, dialektālā leksika, autobiogrāfisks romāns

The bachelor’s paper is dedicated to the selection of the dialectal lexicography and the lexicographical analysis in the autobiographical novel “Muna dzeive” (Part I) by Ontons Dzeņs, simultaneously dealing with the question on the comprehension of the concept “dialectal” in the Latvian linguistics. The novel has been written in the Latgalian written language using particular features that are characteristic of the Vārkavas subdialect. The author’s vocabulary has been compared to the data of orthography dictionaries and collections of the data on the subdialect. The theoretical basis has been formed by the works of the linguists (E. Kagaine, B. Bušmane, A. Reķēna, etc.) in the dialectal lexicography. The novel comprises many ethnographic cultural words characteristic of the whole Latgale and the descriptions of traditions, therefore it is valuable also as a reflector of the cultural outlook of Latgale (the end of the 19th century – the 1st half of the 20th century). It is possible to use the conclusions of the bachelor’s paper in the further researches on the history of the Latvian written language; the data of the dictionary have been envisaged to be included in the more extensive collection of the Latgalian vocabulary. Key words: a dialect, a subdialect, the Latgalian written language, dialectal lexicography, an autobiographical novel
Dialectal Vocabulary in the Autobiographic Novel „Muna dzeive” („My Life”) by O. Dzenis
Keywords: Filoloģija