Jauniešu publiskā izpausme un sapratne par liberālo aktīvismu Latvijā - Juceviča, Anda (Latvijas Universitāte, 2021)
Mainoties režīmam un distancējoties no Sovietisma, Latvija kā valsts, Dzenovskas skaidrojumā, tā vietā bija sākusi tiekties uz eiropeiskumu - identitāti tuvāk Rietumiem. Līdz ar šīm pārmaiņām liberālisms kā politiska filozofija valstī sāka paplašināties. Pēc tam Latvijā jaunatne to bija plaši pielāgojusi, veidojoties aktīvā darbībā. Izmantojot aktīvisma teorijas, līdztekus politiskā liberālisma konteksta pieaugumam un izpratnei Latvijā, darbs iesaistās jauniešu aktivitātes izpētē Latvijā. Galvenie mērķi ir saprast, kā aktīvisti saprot aktivitāti, pauž, ko prasa un uz kādiem mērķiem tā tiecas. Darba galīgais mērķis ir pēc tam gūt skaidrāku izpratni par to, kā jauniešu aktīvisti saprot aktivitātes praksi, kā arī izdabāt tās līdzšinējā kāpuma cēloņus.

With changes in regime and distancing from Sovietism, Latvia as a state, as explored by Dzenovska, had instead begun striving towards Europeanness, an identity closer to the West. Alongside this change, liberalism as a political philosophy had begun to expand in the country. This then had become widely adapted by youth in Latvia, taking shape in form of activism. Through the use of activism theories, alongside the rise and understanding political liberalism in Latvia, the thesis then engages in the exploration of youth activism in Latvia. The primary objectives are then comprehending how activism is understood by activists, necessitated, expressed and what objectives it strives towards. The final goal of the thesis is to then procure a clearer understanding of how youth activists understand the practice of activism, as well as indulging in the causes for its rise.
Young peoples’ public expression and understanding of liberal activism in Latvia
Keywords: Antropoloģija; liberālais aktīvisms; jaunatnes aktīvisms; latviešu jaunatnes aktīvisms; latviešu aktīvisms; tiešsaites aktīvisms