Inducēto pluripotento cilmes šūnu izmantošana slimību modelēšanā - Tučina, Alīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Inducēto pluripotentu cilmes šūnu (iPSC) izmantošana nodrošina daudzpusīgu platformu slimību mehānismu un potenciālo ārstēšanas metožu izpētei. iPSC, kas pārprogrammētas no pieaugušo somatiskajām šūnām, demonstrē spēju diferencēties dažādos šūnu veidos, tādējādi piedāvājot iespējas modelēt sirds un asinsvadu slimības, kā arī muskuļu un skeleta sistēmas stāvokļus. iPSC tika pārbaudītas attiecībā uz specifiskiem cilmes šūnu marķieriem, piemēram, OCT4, SSEA4, SOX2, TRA-1-60 un NANOG, un visi šie marķieri bija pozitīvi, kas apliecina to pluripotenci. Darbs atklāj iPSC potenciālu personalizētās medicīnas attīstībā un uzlabošanā

The use of induced pluripotent stem cells (iPSCs) provides a versatile platform for investigating disease mechanisms and potential treatments. iPSCs reprogrammed from adult somatic cells demonstrate the ability to differentiate into a variety of cell types, thus offering opportunities to model cardiovascular disease, and musculoskeletal conditions. iPSCs were tested for specific stem cell markers such as OCT4, SSEA4, SOX2, TRA-1-60, and NANOG, and all of these markers were positive, confirming their pluripotency. The work reveals the potential of iPSCs in the development and improvement of personalized medicine.
Application of induced pluripotent stem cells in disease modeling
Keywords: Farmācija; inducētas pluripotentas cilmes šūnas; cilmes šūnu marķieri; OCT4; SSEA4; SOX2