Muzikālo rotaļdarbību loma mācību motivācijas sekmēšanā vidējā pirmsskolas vecumposma bērniem - Siņicina, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore: Kristīne Siņicina Darba nosaukums: Muzikālo rotaļdarbību loma mācību motivācijas sekmēšanā vidējā pirmsskolas vecumposma bērniem. Darba mērķis: teorētiski un praktiski petīt muzikālo rotaļdarbību lomu mācību motivācijas sekmēšanā vidēja pirmsskolas vecumposma bērniem 4-5.g. Ievadā ir uzsvērta dotās tēmas aktualitāte par mūzikas pozitīvo ietekmi uz pirmsskolas vecuma bērnu attīstību. Pirmajā daļā tiek analizēta literatūra par to, kas ir mācību motivācija, kādas īpatnības mācību motivācijai ir vidējā vecumposma bērniem pedagoģiskajā un psiholoģiskajā literatūrā. Otrajā daļā tiek pētīts, kas ir muzikālā rotaļdarbība un kādas rotaļdarbības metodes var izmantot, lai sekmētu bērnu mācību motivāciju 4-5.g. veciem bērniem. Trešajā daļā tiek veikta praktiskā pedagoģiskā darbība, izmantojot izvēlētas muzikālās rotaļdarbības bērniem, atbilstoši vecumposmam, mēneša tēmai un sasniedzamajam rezultātam. Darba izpildes laikā, tika veikti vairāki būtiski secinājumi: Pedagoģiskais pētījums apstiprināja, ka daudzveidīgām muzikālām rotaļdarbībām, kas ir pārdomāti integrētas pirmsskolas mācību procesā, ir potenciāls sekmēt bērnu mācību motivāciju. Pirmsskolas skolotājam ir svarīgi piedāvāt bērniem tādas muzikālās rotaļdarbības, kas ir atbilstošas bērnu vecumposmam, viņu interesēm, mēneša tēmai, kā arī sasniedzamajam rezultātam. Kā arī būtiski, ka šīs rotaļdarbības ir regulāras, lai bērns spēj tās izdzīvot, justies brīvi tajās un izmantot pēc iespējas dažādākus mūzikas elementus. Atslēgas vārdi: motivācija, mācību motivācija pirmsskolā, muzikālās rotaļdarbības, 4-5 gadi. Darba apjoms: 41lpp., 6 tabulas, 10 attēli, 2 pielikumi , izmantoti 23 literatūras un izziņas avoti.

Author of the research: Kristīne Siņicina Title of the research: The role of musical play activities in promoting learning motivation among middle preschool-aged children. Aim of the research: theoretically and practically explore the role of musical play activities in fostering learning motivation among children aged 4–5 years. The introduction highlights the relevance of the topic by emphasizing the positive impact of music on the development of preschool-aged children. The first chapter provides a literature analysis on the concept of learning motivation, particularly examining the characteristics of learning motivation in middle preschool-aged children as discussed in pedagogical and psychological literature. The second chapter explores the concept of musical play activities and the methods that can be used to enhance learning motivation in 4–5-year-old children. The third chapter presents a practical pedagogical intervention where selected age-appropriate musical play activities were applied, considering the monthly theme and the desired learning outcomes. During the research, several significant conclusions were drawn: The pedagogical research confirmed that diverse and thoughtfully integrated musical play activities within the preschool curriculum have the potential to enhance children's learning motivation. It is essential for preschool educators to offer musical activities that are appropriate for the children’s age, interests, the monthly thematic content, and the intended outcomes. Furthermore, it is important that these activities are conducted regularly, so that children can fully engage in them, feel free within the experience, and explore a wide range of musical elements. Keywords: motivation, learning motivation in preschool, musical play activities, 4–5 years. Scope of the research: 41 pages, 6 tables, 10 images, 2 appendices, 23 literature and information sources used.
The role of musical play activities in promoting learning motivation among middle preschool-aged children
Keywords: Izglītības zinātnes; motivācija; mācību motivācija pirmsskolā; muzikālās rotaļdarbības; 4-5 gadi