Lomu spēle vidusskolēnu starpkultūras apziņas attīstībā angļu valodas stundās - Velika, Inga (Latvijas Universitāte, 2008)
Sakarā ar to, ka angļu valoda ir kļuvusi par internacionālu valodu, valodnieciskās kompetences mācīšana nevar tikt atdalīta no starpkultūru kompetences apgūšanas. Turklāt, mūsdienu sabiedrību veido cilvēki no dažādām nacionalitātēm un ar dažādām uzvedības normām, tādējādi, komunikācijā ar cilvēkiem no citām kultūrām nepietiek ar labām gramatikas zināšanām, ideālu izrunu vai bagātu vārdu krājumu, jo veiksmīga sazināšanās daļēji ir atkarīga no izpratnes par to cilvēku kultūru ar kuriem sazināmies. Tas ir iemesls kāpēc Diplomdarba autors uzsver starpkultūru komunikācijas pieaugošo lomu angļu valodas mācīšanā un nepieciešamību veicināt studentu starpkultūru apziņu, un kas aizveda pie Diplomdarba mērķa-iepazīstināt lomu spēli kā vienu no veidiem kā veicināt studentu starpkultūru apziņu vidusskolā. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, Jūrmalas vidusskolā, no janvāra līdz martam, tika veikts viena gadījuma pētījums. Pētījuma dalībnieki bija 40 skolēni no vienpadsmitās klases un 10 angļu valodas skolotāji. Datu vākšanas metodes, ko pielietoja Diplomdarba autors ir sekojošas: anketas skolotājiem, lai uzzinātu viņu attieksmi un viedokli par lomu spēles izmantošanu angļu valodas stundās un cik svarīga ir kultūras loma svešvalodas apguvē; novērošana, lai izpētītu lomu spēļu efektivitāti tolerances veicināšanā pret cilvēkiem no citām kultūrām; studentu atgriezeniskās saites analīze, lai noskaidrotu kā studenti jutās lomu spēļu laikā; pēc-anketas studentiem, lai uzzinātu studentu ieguvumu no lomu spēlēm. Iegūto rezultātu analīze atklāja, ka studenti uzskata kultūru par nozīmīgu valodas sastāvdaļu, jo zinot to, mācīšanās process kļūst interesantāks, valodai ir jēgpilns saturs un kultūras zināšanas palīdz veidot labākas attiecības starp dažādu kultūru cilvēkiem. Rezultāti pierādīja, ka pateicoties lomu spēlēm, studenti ir iemācījušies jaunus faktus par citu kultūru dzīves stilu, vērtībām un uzvedības normām. Studenti arī atzina, ka iegūtā pieredze nākotnē palīdzēs viņiem veicināt komunikāciju ar citu kultūru pārstāvjiem un izvairīties no pārpratumiem. Iegūtie dati arī parādīja, ka skolotāji apzinās tās priekšrocības, kuras var dot kultūras aspektus saturošas lomu spēles. Ņemot vērā visu iepriekšminēto, Diplomdarba autors secina, ka lomu spēles izmantošana vidusskolas angļu valodas stundās var veicināt toleranci pret cilvēkiem no dažādām kultūrām.

As English has become an international language, teaching for linguistic competence cannot be separated from teaching for intercultural awareness. Furthermore, in nowadays society people have different cultural backgrounds and behaviour patterns, therefore, in communication with people from other cultures it is not enough to have a good grammar knowledge, excellent pronunciation or rich vocabulary because successful communication partly depends upon understanding the culture of people one is communicating with. That is why the author of the Paper stresses the increasingly important role of intercultural communication in ELT and the necessity to raise students' intercultural awareness. This led to the aim of this Paper that was to introduce a role play as one of the ways how to raise students' intercultural awareness in Secondary school. In order to achieve the aim, a case study was carried out in Jūrmala Secondary School from January until March 2008. The participants of the research were 40 students of form 11 and 10 English teachers. Data collection methods used by the author of the Paper are: questionnaires for teachers and students to find out their attitude and opinion about using role play in English lessons and how important is the role of culture when learning a foreign language; observation in order to examine the effectiveness of role plays in raising students' tolerance towards people from other cultures; students' feedback analysis to find out how students' felt during the practised role plays; post-questionnaires for students to find out what they gained from role plays. The analysis of obtained data reveals that students consider culture a significant component of the language because by knowing it the process of learning becomes more interesting, language has meaningful content and knowing culture helps to form better relationship with people from other cultures. The data proved that as a result of practised role plays, students learned new facts about lifestyle, values and behaviour patterns in different cultures. Students also admitted that the gained experience would help them to promote communication with representatives from other countries in the future and avoid misunderstandings. The findings also show that teachers are aware of the advantages that students may get from role plays containing cultural aspects. All things considered, the author of the Paper can conclude that using role play in Secondary school English language classes can promote tolerance towards people with different cultural backgrounds.
Role Play in Raising Students’ Intercultural Awareness in Secondary School English Lessons
Keywords: Pedagoģija