Apmierinātība ar dzīvi un apmierinātība ar darbu Latvijā un ārvalstīs strādājošiem latviešiem - Dušele, Samanta (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma mērķis bija iegūt dziļāku teorētisku izpratni par situāciju kāda tā ir Latvijā un ārvalstīs strādājošajiem latviešiem apskatot to saistībā ar apmierinātību ar darbu un apmierinātību ar dzīvi, un praktiski izpētīt, vai pastāv statistiski nozīmīga sakarība starp apmierinātību ar dzīvi un apmierinātību ar darbu Latvijā un ārvalstīs strādājošiem latviešiem un vai pastāv atšķirības apmierinātībai ar dzīvi un apmierinātībai ar darbu Latvijā un ārvalstīs strādājošiem latviešiem. Pētījumā piedalījās 60 darbinieki, Latvijā strādājošie (n=30) un ārvalstīs strādājošie (n=30), vecumā no 30 līdz 40 gadiem, kuru darba stāžs nav mazāks par 4 gadiem attiecīgajā valstī. Pētījumā tika izmantotas šādas metodikas: “Apmierinātības ar dzīvi” skala (Satisfaction With Life Scale - SWL; Diener & Pavot, 1993), P.E Spektora izstrādātā aptauja „Apmierinātība ar darbu” (Job Satisfaction Survey, Spector, 1986; 1988). Tā kā darbs ir viens no dzīves aspektiem, saistība starp apmierinātību ar dzīvi un apmierinātību ar darbu pilnībā atspoguļo darba nozīmīgumu cilvēka dzīvē, lielu apmierinātību dzīvē iegūst tieši no darba (Katzell, & Yankelovich, 1975, kā minēts Rice, Near & Hunt, 1980), kas nozīmē, ka cilvēki, strādājot tepat Latvijā, ir mazāk apmierināti gan ar dzīvi, gan ar to, ko konkrēti dara, nekā tie, kas strādā ārvalstīs.

The aim of the research was to gain a deeper theoretical understanding about the situation for employees who works in Latvia and who works in foreign countries by studying it in connection with job satisfaction and life satisfaction, to practically investigate whether there exists a statistically significant correlation between the indices of life satisfaction and job satisfaction for emplyees who works in Latvia and who works in foreign countries, as well as to study if there are statistically significant differences between the indices of life satisfaction and job satisfaction for emplyees who works in Latvia and who works in foreign countries. 60 employees participated in the research, both Latvians who works in Latvia (n=30) and Latvians who works abroad (n=30) aged from 30 to 40 with the work experience of at least 4 years in the country. The following methodologies were used in the research: Satisfaction with Life Scale – SWL; Diener & Pavot, 1993; Job Satisfaction Survey, Spector, 1986;1988. Since the work is one of the aspects of life, the relationship between life satisfaction and job satisfaction fully reflect the importance of human life, a life satisfaction obtain directly from work (Katzell & Yankelovich, 1975, as referred to Rice, Near & Hunt, 1980), which means that the people working here in Latvia are less satisfied with life and with work that they do, than those who are working abroad.
Life satisfaction and job satisfaction for emplyees who works in Latvia and who works in foreign countries
Keywords: Psiholoģija