Bijušo ieslodzīto resocializācija Aizkraukles rajonā - Auermane, Dace (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir „Bijušo ieslodzīto resocializācija Aizkraukles rajonā”. Latvijā ir izplatīta problēma, ka no ieslodzījuma atbrīvotās personas nespēj resocializēties sabiedrībā. Galvenie iemesli tam ir dzīvesvietas trūkums, bezdarbs, zems izglītības līmenis, atkarība no alkohola, narkotikām, veselības problēmas, sliktas attiecības ar ģimeni un draugiem un sabiedrības noraidošā attieksme. Nesaņemot nepieciešamo palīdzību, lai risinātu šīs problēmas, bijušie ieslodzītie bieži atkārtoti izdara noziegumus un nonāk ieslodzījumā. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot Aizkraukles rajonā dzīvojošo bijušo ieslodzīto problēmas, ar kurām tie saskaras pēc atbrīvošanas, noskaidrot valsts institūciju un pašu bijušo ieslodzīto iesaisti resocializācijas procesā un izstrādāt ieteikumus veiksmīgākam resocializācijas procesam. Darbā tika analizēta sociālo zinātņu literatūra – J. Krovs (I. Crow) „Noziedznieku ārstēšana un rehabilitācija” (2001) („The Treatment and Rehabilitation of Offenders”) un A. J. Šinkfīlds un Dž. Grafams (A. J. Shinkfield, J Graffam) „Bijušo ieslodzīto reintegrācija sabiedrībā: veiksmīgas reintegrācijas ietekmējošo rādītāju izmaiņu veids un pakāpe” (2007) („Community Reintegration of Ex-Prisoners: Type and Degree of Change in Variables Influencing Successful Reintegration”). Aplūkota Valsts probācijas dienesta darbība un veiktie pētījumi, kā arī pašvaldību funkcijas bijušo ieslodzīto resocializācijā. Bakalaura darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām un apakšnodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, izmantoto informatīvo avotu saraksta un pielikumiem. Atslēgas vārdi: bijušie ieslodzītie, resocializācija.

Theme of this paper is “Ex-Prisoners’ resocialization in Aizkraukles district.” There is a wide spread problem in Latvia that ex–prisoners can not resocialize in society. The main reasons for this problem are lack of housing, unemployment, low education level, alcohol addiction or drug habit, health problems, bad relationship with family and friends as well as negative attitude from society. If ex-prisoner does not receive appropriate help to resolve these problems, they tend to return to crime and get reincarcerated. The aim of the paper is to ascertain problems ex-prisoners residing in Aizkraukles district face with, ascertain public authority and ex-prisoners’ participation in process of resocialization and formulate recommendations for more successful resocialization. Literature of social sciences is analysed in this paper- Iain Crow „The treatment and rehabilitation of Offenders” (2001) and Alison J. Shinkfield and Joseph Graffam „Community Reintegration of Ex-Prisoners: Type and Degree of Change in Variables Influencing Successful Reintegration” (2007). The activities and researches of Probation Service as well as local government functions in resocialization of ex-prisoners are considered. The paper consists of introduction, four chapters, subchapters, conclusion and suggestions, the list of information sources and attachments. Key words: ex-prisoners’, resocialization.
Ex-prisoners resocialization in Aizkraukles district
Keywords: Socioloģija