Pirmsskolas vecuma bērnu sīkās motorikas attīstīšana keramikas nodarbībās - Lomanovska, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2021)
Autore Kristīne Lomanovska kvalifikācijas darbam „Pirmsskolas vecuma bērnu sīkās motorikas attīstīšana keramikas nodarbībās” ir izvirzījusi: •mēŗki izzināt teorētiski un empīriski mākslas ietekmi uz bērna sīkās motorikas attīstību un •hipotēzi – ja bērniem būs iespēja darboties ar dabas materiālu - mālu, tad tiks attīstīta pirmsskolas vecuma bērnu sīkā motorika. Kvalifikācijas darba autore apskata pirmsskolas vecuma bērnu sīkās motorikas attīstības raksturojums, mākslas ietekmi uz to. Pievērš uzmanību dažādu autoru atziņām par bērnu sīkās motorikas nozīmību valodas attīstībā, domāšanas un uzmanības veicināšanā, un citu prasmju, zināšanu un iemaņu attīstībā. Kvalifikācijas darbā darba autore ir izstrādājusi keramikas nodarbības programmu, kuru uzskata, ka varētu iekļaut pirmskolā. Autore analizē vecāku un pedagogu viedokļus par mākslas ietekmi uz bērnu sīkās motorikas attīstību un secina, ka ne tikai pedagogiem, bet arī vecākiem ir izpratne par bērnu sīkās motorikas attīstību, tās nozīmi bērna dzīvē. Kvalifikācijas darbs būtu noderīgs ikvienam, gan pedagogiem, gan vecākiem, jo ar tās palīdzību mēs spējam bērnam attīstīt viņa fiziskās un garīgās dotības. Kvalifikācijas darba apjoms ir 40. lpp., kurā ir 60 izmantotās literatūras un citi avoti, 11 attēli un 1 tabula, kā arī 1 pielikums.

The author Kristīne Lomanovska for the qualification work “Development of small motor skills of preschool children in ceramics classes” has nominated: •aims to find out theoretically and empirically the influence of art on the development of a child 's fine motor skills, and •hypothesis - if children have the opportunity to work with natural material - clay, then the small motor skills of preschool children will be developed. The author of the qualification paper examines the characteristics of the development of small motor skills in preschool children, the impact of art on it. Draws attention to the knowledge of various authors about the importance of children's fine motor skills in the development of language, the promotion of thinking and attention, and the development of other skills, knowledge and abilities. In the qualification work, the author of the work has developed a program of ceramics lessons, which it is believed that could be included in preschool. The author analyzes the opinions of parents and teachers about the influence of art on the development of children's small motor skills and concludes that not only teachers, but also parents have an understanding of the development of children's small motor skills, its importance in the child's life. Qualification work would be useful for everyone, both teachers and parents, because with its help we are able to develop the child's physical and mental abilities. The volume of the qualification paper is 40 pages, which contains 60 references and other sources, 11 figures and 1 table, as well as 1 appendix.
Development of small motor skills of preschool children in ceramics classes
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; sīkās motorikas attīstība; keramika; pirmsskolas vecuma bērni; mākslas nozīme