Propagandas rīki un paņēmieni Latvijā vācu okupācijas laikā, 1941-1945 - Čaunāns, Ralfs Kristiāns (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā analizēti nacistiskās Vācijas propagandas rīki un paņēmieni Latvijā vācu okupācijas laikā (1941–1945). Pētījuma mērķis ir izprast, kā propaganda tika veidota, izplatīta un pielāgota dažādām sabiedrības grupām, kā arī novērtēt tās ietekmi uz sabiedrības attieksmi un uzvedību. Propaganda kalpoja kā instruments varas leģitimizēšanai, sabiedrības mobilizācijai un pretošanās nomākšanai. Darbs apskata propagandas izpausmes izglītībā, jauniešu organizācijās, presē, kino un vizuālajā kultūrā, īpašu uzmanību pievēršot laikraksta “Tēvija” saturam un antisemītiskajiem vēstījumiem. Tiek analizēta arī sabiedrības reakcija – no piekrišanas līdz pretošanās formām – un propagandas efektivitātes maiņa kara gaitā. Pētījums balstīts gan primārajos avotos – laikrakstos, plakātos, filmās –, gan sekundārajā literatūrā. Tas atklāj, ka nacistiskā propaganda Latvijā bija kompleksa un kontekstuāli pielāgota, bet tās ietekme nebija viennozīmīga. Darbs uzsver šīs tēmas aktualitāti arī mūsdienās, veicinot izpratni par informācijas manipulācijas mehānismiem.

This bachelor's thesis analyzes the tools and methods of Nazi Germany's propaganda in Latvia during the German occupation (1941–1945). The aim of the study is to understand how propaganda was constructed, disseminated, and adapted to different segments of society, as well as to assess its impact on public attitudes and behavior. Propaganda served as an instrument for legitimizing the regime, mobilizing society, and suppressing resistance. The paper examines the manifestations of propaganda in education, youth organizations, the press, cinema, and visual culture, with particular attention to the content of the newspaper Tēvija and antisemitic narratives. It also explores the societal response—ranging from acceptance to forms of resistance—and the changing effectiveness of propaganda over the course of the war. The study is based on both primary sources—newspapers, posters, films—and secondary literature. It reveals that Nazi propaganda in Latvia was complex and contextually adapted, yet its influence was not uniform. The thesis emphasizes the continued relevance of this topic today, contributing to a deeper understanding of mechanisms of information manipulation.
Propaganda tools and techniques in Latvia during the German occupation, 1941-1945
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Nacistiskā propaganda; Informācijas kontrole; Vizuālā un drukātā propaganda; Ideoloģiskā manipulācija; Sabiedrības reakcija un pretestība