Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Centrālā aparāta izveide, uzbūve un darbība 1990. un 1991. gadā - Kazainis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2019)
Iekšlietu ministrija bija viens no atjaunotās Latvijas Republikas varas stūrakmeņiem 1990. un 1991. gadā. Tās Centrālais aparāts koordinēja ministrijas darbu visbīstamākajā Latvijas mūsdienu vēstures periodā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt Latvijas Republikas Iekšlietu Ministrijas Centrālā Aparāta izveidi, attīstību un lomu Latvijas Republikas neatkarības nosargāšanā, kā arī valsts drošības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā laika posmā no 1990. gada 4. maija līdz 1991. gada 21. augustam. Izpētes rezultātā ir iegūts patstāvīgi izveidots uz daudziem iepriekš nepētītiem vai zinātniskajā darbībā maz izmantotiem avotiem balstīts pētījums par svarīgu, bet maz pētītu Latvijas visjaunākās vēstures tēmu.

The Ministry of Interior was one of the cornerstones of state power for the restored Republic of Latvia in 1990 and 1991. It’s Central Apparatus was responsible for the coordination of the ministry during the most dangerous period in modern Latvian history. The aim of this Masters thesis is to research the creation and development of the Central Apparatus of the Latvian Ministry of Interior as well as the role it played in the defense of the Latvian independence and the safeguarding of state security and social order from the 4th of May 1990 until the 21st of August 1991. The result of this research is an independently made Masters thesis about an important but poorly researched subject in modern Latvian history that is based on many previously seldom used or unused sources.
Creation, Structure and Operation of the Central Apparatus of the Ministry of Internal Affairs of the Repulic of Latvia in 1990 and 1991
Keywords: Vēsture; Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija; Iekšlietu ministrijas Centrālais aparāts; Pārejas periods; Trešā Atmoda