Pedagoģiskais process pirmsskolā adaptācijas periodā 1,5 - 2 gadīgiem bērniem - Bučiņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba tēma: Pedagoģiskais process pirmsskolā adaptācijas periodā 1,5 - 2 gadīgiem bērniem Darba Autors: Dace Bučiņa Darba vadītājs: Inga Stangaine Pētījuma mērķis: Teorētiski un praktiski noskaidrot 1,5-2 gadu vecu bērnu adaptāciju veicinošus pedagoģiskos procesus. Darba pirmā daļa: Autore izpētījusi dažādu psihologu un pedagogu teorētiskās atziņas un zinātnisko literatūru par adaptācijas periodu, bērnu vecumposma raksturīgajām iezīmēm, kā arī pedagoģisko procesu adaptācijas periodā. Darba otrā daļa: Empīriskajā daļā autore veikusi praktisku pētījumu par pedagoģisko procesu adaptācijas periodā. Sākotnēji novērojot bērnus, izveidojusi kritēriju tabulu pēc kuras noskaidrot bērnu adaptēšanās līmeni, pētījuma sākumā un beigās. Izveidojusi aptaujas anketu vecākiem pētījuma sākumā, kā arī pētījuma beigās, lai noskaidrotu bērnu uzvedību un novērojumus mājās no vecāku puses, anketu rezultāti tiek atspoguļoti stabiņu diagrammās. Ikdienā, autore ieviesusi, balstoties uz teorijas analīzes iegūtajām atziņām, pedagoģiskos paņēmienus adaptācijas veicināšanai, kas rezultējās ar sekmīgu adaptācijas procesu bērniem. Pētījuma rezultāti ir apstiprinājuši pētījumā izvirzīto mērķi, un ir noskaidroti pedagoģiskajā procesā izmantojamās aktivitātes, kā piemēram, ar dažādu rituālu, skaitāmpantu, rotaļu palīdzību tiek sekmēta bērna adaptācija, bērni grupā jutās piederīgi un labi, izveidojušās savstarpēji labas attiecības ar pedagogu un grupas bērniem, bērni uz iestādi nāk ar prieku. Atslēgas vārdi: Pedagoģiskais process, adaptācija, pirmsskola, agrīnais vecums Darba apjoms: Darba kopējais lappušu skaits -50 , tabulas -6 , attēli - 8, avoti - 37,pielikums - 1

Subject of qualification work: pedagogical process in pre-school adaptation period for 1.5 - 2 year olds At work author: Dace Bucina Labor leader: Inge Stangaine Objec-tive of the study: to clarify theoretically and practically the pedagogical processes contributing to the adaptation of children aged 1.5-2 years. First part of the work: The author has examined theoretical knowledge and scientific literatu-re of various psychologists and educators regarding the period of adaptation, the characteristics of the child age stage, as well as the pedagogical process during the adaptation period. Sec-ond part of the work: in the empirical part, the author carried out a practical study on the pedagogi-cal process during the adaptation period. When initially observing children, a criteria table has been developed by which to determine the level of adaptation of children, at the beginning and at the end of the study. Having created a questionnaire for parents at the start of the study, as well as at the end of the study to find out children's behavior and observations at home from parents, the results of the questionnaires are reflected in column charts. On a daily ba-sis, the author has introduced, based on the findings of theory analysis, pedagogical techniques to promote adaptation, which resulted in successful adaptation process for children. The results of the study have confirmed the objective of the study and the activities to be used in the pedagogical process have been clarified, for example, through various rituals, census verses, play, the adaptation of the child, the children in the group feeling relevant and well, the development of a good relationship with the teacher and the children of the group, the children coming to the institution with pleasure Keywords: pedagogical process, adaptation, preschool, early age Work size: Total number of pages in the job - 50, tables - 6, pictures - 8, sources -37, at-tachment - 1
Pedagogical process in pre-school adaptation period for 1,5 – 2 year olds
Keywords: Izglītības zinātnes; pedagoģiskais process; adaptācijas; pirmsskola; agrīnais vecums