Pacientu un māsu viedoklis par mākslīgā intelekta izmantošanu veselības aprūpē - Krusta, Dana (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura daba tēma: Pacientu un māsu viedoklis par mākslīgā intelekta izmantošanu veselības aprūpē. Tēma ir aktuāla, jo strauji attīstās mākslīgā intelekta tehnoloģijas un tiek uzsākta to izmantošana arī veselības aprūpē. Eiropas Parlaments 2019. gada 12.februārī ir izveidojis vadlīnijas par visaptverošu Eiropas rūpniecības politiku attiecībā uz mākslīgo intelektu un robotiku. Viens no dokumenta punktiem ir par sabiedrības informēšanas nozīmīgumu, jo saskaņā ar Eirobarometra pētījumu 2017. gada pavasarī arī Latvijas iedzīvotāji bijuši diezgan skeptiski noskaņoti pret mākslīgā intelekta un robotu pielietošanu. Pētījums rosināja autores interesi noskaidrot, kāds viedoklis pacientiem un māsām pašlaik ir par mākslīgā intelekta izmantošanu veselības aprūpē. Viedoklis ir būtisks, jo nokļūstot pacienta lomā, cilvēkam nākas pielāgoties, bet, ja traucē bailes vai nepatika, process būs apgrūtināts. Māsas ir svarīgs pacienta atbalsts pielāgošanās procesam, tāpēc, ja māsas ar nepatiku izmantos jaunās tehnoloģijas, pacienta veselības atgūšanas process būs vēl vairāk apgrūtināts. Ir svarīgi noskaidrot gan māsu, gan pacientu viedokli par mākslīgā intelekta pielietošanu veselības aprūpē, lai sagatavotu atbilstošu izglītojošu informāciju. Pētījuma aktualitāti pastiprina tā tapšanas laikā Ministru kabineta izdotais rīkojums Nr. 93., kurā ir punkti par veselības aprūpes pakalpojuma eksporta attīstību un svarīgo mākslīgā intelekta lomu šajā un citos saistītos attīstības virzienos. Pētījuma jautājums: Kāds ir pacientu un māsu viedoklis par mākslīgā intelekta izmantošanu veselības aprūpē? Darba uzdevumi: 1. Analizēt K. Rojas adaptācijas un mainīgās vides māszinību teoriju; 2. Veikt literatūras analīzi; 3. Izveidot aptaujas anketu, balstoties uz literatūras analīzi; 4. Veikt māsu un pacientu aptauju; 5. Apkopot un analizēt iegūtos rezultātus. Pētījuma metode un instruments: Kvantitatīvā pētījuma metode, pētījuma instruments – izdrukāta aptaujas anketa. Aptaujāti 100 pacienti un 100 māsas reģionālajā slimnīcā. Pētījuma rezultāti: Apkopojot rezultātus radās secinājums, ka viedoklis par mākslīgā intelekta un robotu pielietojumu veselības aprūpē ir piesardzīgi skeptisks un galvenais faktors, kas šo piesardzību ietekmē ir informācijas trūkums. Atslēgvārdi: veselības aprūpe, māsa, pacients, viedoklis, mākslīgais intelekts, roboti.

Bachelor Thesis: Patients and Nurses’Opinion on Using Artificial Intelligence Medical care. As artificial intelligence technologies are starting to be used in healthcare, the topic is very important. European Parlament made a comprehensive European industrial policy on artificial intelligence and robotics on February 12, 2019. One of the points made is the importance of education about artificial intelligence, which is based on the European Parlament’s research, dated spring, 2017. Latvian citizens are fairly sceptical about artificial intelligence and robotics being used in healthcare. This research prompted the author to find out what patients and nurses think about artificial intelligence and robotics being used in healthcare. Their opinion is important, because when becoming a patient, a person needs to adapt to changing environment. If there is any fear or discomfort, the recovery process is hindered. Nurses are an important part of the patients’recovery, thus if the nurses were scared or suspicious of new machinery, the recovery process would be hindered even more. It is important to find out what nurses and patients think about artificial intelligence’s use in healthcare to be able to make educational information on this subject. The importance of this study got even more important, when on February, 16 the Cabinet of Ministers gave out order 93, which includes the importance of artificial intelligence being used in healthcare export service and healthcare in Latvia. Research Question: What are patients and nurses views on artificial intelligence being used in medical care. Research Tasks: 1.Analyse The Roy Adaption Model 2.Analyse available literature 3.Create a questionnaire, based on the analysis of the literature 4.Collect the data from questionnaires given to patients and nurses 5.Combine and analyse the results Research tool and method: a quantitative method, a questionnaire was used as the research tool. The questionnaire was given to 100 patients and 100 nurses. Reaserch results: the opinion on using artificial intelligence in healthcare is cautiously sceptical, due to the lack of information on the subject. Keywords: healthcare, nurse, patient, opinion, artificial intelligence, robots.
Patients and Nurses’Opinion on Using Artificial Intelligence Medical care
Keywords: Medicīna; veselības aprūpe; māsa; pacients; viedoklis; roboti