Interešu konfliktu novēršana tiesnešu darbībā. Ētiskā un tiesiskā dimensija - Bondare, Māra (Latvijas Universitāte, 2014)
Tiesības uz taisnīgu tiesu ir personas pamattiesības. Tiesnesis ir valsts amatpersona, kas vienīgā drīkst spriest tiesu un var tieši ietekmēt šīs personas tiesības. Spriežot tiesu tiesnesim nav savu interešu. Interešu konflikts veidojas situācijā, kad tiesnesis kaut kādu iemeslu dēļ nevar būt objektīvs. Fakts, ka tiesnesis nav objektīvs, personai rada tiesību aizskārumu. Saskaņā ar ētikas normām, tiesneša uzvedībai jābūt nevainojamai arī ārpus darba laika un vietas. Tai jābūt tik pareizai, lai neatkarīgam, saprātīgam novērotājam no malas nebūtu nekādu šaubu. Tiesneša amats ir savienojams ar citiem, tomēr tas nedrīkst traucēt veikt tiešos tiesneša amata pienākumus. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt interešu konflikta novēršanu tiesnešu darbībā, balstoties uz regulējumu tiesību un ētikas normās. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām. Kopējais darba apjoms ir 49 lappuses. Atslēgvārdi: taisnīga tiesa; tiesnesis; interešu konflikts; ētika

The right to a fair trial is a fundamental human right. The judge is a public official, only person, who may administer justice and can directly affect this human right. Judge has not his own interest while administring justice. A situation of conflict of interest arises, when judge can not be impartial because of some reasons. The fact, that the judge is not impartial makes a persons rights disturbance. According to the rules of ethics, the conduct of judge should be perfect also out of working time and space. It should be so correct, that independent, rational looker can not have any doubts. The job of judge can be joined with an other job, but it can not have an inhibbiting effect to the main duties of judge as a public official. The aim of bachelor paper is to investigate the prevention of conflict of interest, basing on regulation of law and rules of ethics. The bachelor paper consists of 3 chapters,49 pages Keywords: fair trial; judge; conflict of interest; ethics
Prevention of conflicts of interest in activities of judges. Ethical and legal dimension
Keywords: Juridiskā zinātne