Ornaments un tā pielietojums grafikas dizainā - Kārkliņa, Helēna (Latvijas Universitāte, 2020)
Diplomdarba tēma ir “Ornaments un tā pielietojums grafikas dizainā”. Balstoties uz teorētisko un empīrisko pētījumu, darba mērķis ir izveidot spēles maketu, pārveidojot jau esošu galda spēli “level 8”, to latviskojot un mainot tās dizainu, tajā iekļaujot ornamentus. Teorētiskajā daļā aprakstīts ornaments, tā veidi, galvenie uzbūves principi, raksturojums dažādās kultūrās un Latvijā, ornamentu mākslinieki, ornamenta pielietojums grafikas dizainā. Lai veiksmīgi realizētu darba mērķi, balstoties uz teorētisko pētījumu, empīriskajā daļā pēc sešiem kritērijiem tika salīdzinātas un analizētas divdesmit spēles, kuru dizainā izmantots ornaments, kā rezultātā tika noskaidrots kādas ornamenta iezīmes ir raksturīgas spēļu dizainā. Rezultātā tika sasniegts diplomdarba mērķis – pārveidota jau esoša spēle, latviskota un tās dizainā izmantoti ornamenti.

The theme of diploma work is “Ornament and its application in graphic design”. It is based on theoretical and empirical research. The objective is to make model of board game, transformed already existing game “level 8”, by translating it to Latvian and including ornamentation to change its design. In the theoretical basis is writen description of types and structure of ornamant, its characteristics in different cultures and Latvia, ornament artists, and ornaments aplication in graphic design. To successfully carry out works objective, based on theoretical research, in empirical part rated in six criteria there is analysis of twenty games, in witch design ornament is used, as a result, comprehension of ornaments features in game design was reached. At the end the diploma work objective was achieved - existing game was translated in Latvian and ornaments were used in its design.
Ornament and its application in graphic design
Keywords: Mākslas zinātne; ornaments; raksts; motīvs; grafikas dizains; spēles dizains