Maģistrālo artēriju fotopletizmogrāfija un tās pielietojumi hemodinamiskā stāvokļa raksturošanai - Grabovskis, Andris (Latvijas Universitāte, 2015)
Promocijas darbā ir izstrādāta maģistrālo artēriju fotopletizmogrāfijas (APPG) metode hemodinamisko parametru novērtējumam. Pretstatot referentām metodēm, demonstrēta iespēja iegūt arteriālo elasticitāti raksturojošus parametrus, izmantojot APPG signāla formas analīzi (atvasinājuma un signāla formas aproksimācijas parametri) un ar APPG iegūtu pulsa izplatīšanās ātrumu unilaterālā gultnē. Izstrādāta APPG reģistrācijas standartizācija, mērījuma laikā nodrošinot optimālo sensora piespiedienu. Šis paņēmiens validēts ārējās ietekmes (sensora piespiediens) un hemodinamisko stāvokļu (perifērā vaskulārā pretestība) izmaiņās femorālā APPG signālā, identificējot būtiskākos faktorus APPG pielietojumos. Veikta APPG validācija asinsrites fizioloģijas un preklīniskā pētījumā demonstrējot APPG potenciālu pētniecībā un diagnostikā. Izstrādāts pulsa formas parametrizācijas paņēmiens, saistot fizioloģiskās un aproksimācijas modeļa komponentes. Atslēgas vārdi: maģistrālā artērija, fotopletizmogrāfija, arteriālā elasticitāte, metodes standartizācija, pulsa formas kvantifikācija, vazomocija, sepse

The doctoral thesis features the development of a conduit artery photoplethysmography technique (APPG) for the evaluation of hemodynamic parameters. Contrasting referent methods, the work demonstrates the possibility to receive parameters characterizing the arterial stiffness by means of APPG waveform analysis (derivation and waveform approximation parameters) and APPG obtained pulse wave velocity in a unilateral vascular bed. In this work APPG standardization technique was developed providing optimal probe contact pressure conditions. It was validated by altering the external factors (probe contact pressure) and hemodynamic conditions (peripheral vascular resistance) on the femoral APPG waveform identifying the key factors in APPG applications. The APPG validation in blood circulation physiology and a pre-clinical trial was performed demonstrating APPG potential in the extension of applications. An arterial waveform parameterization was developed relating the physiological wave to approximation model components. Keywords: conduit artery, photoplethysmography, arterial stiffness, method standardization, waveform parametrization, vasomotion, sepsis
Conduit Artery Photoplethysmography and its Applications in the Assessment of Hemodynamic Condition
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Fizika, astronomija un mehānika; Fizika; Fizika, materiālzinātne, matemātika un statistika