Pierādīšanas nastas pārlikšana kriminālprocesos par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju - Gudermanis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2021)
Noziedzīgi nodarījumi, ņemot vērā mūsdienu tehnoloģisko attīstību, ekonomisko stabilitāti un pārvietošanās iespējas, ir kļuvuši starptautiski. To veikšanā lielā mērā ir iesaistīti pārrobežu noziedzīgie grupējumi, kuru dzinējspēks ir materiāla labuma iegūšana. Bieži vien līdzekļi, kas ir iegūti, izdarot noziedzīgu nodarījumu vienā valstī, tiek realizēti vai aizpludināti caur pavisam citām valstīm, tādējādi noziedzīgus līdzekļus padarot par šķietami legāliem. Jau vairākus gadus tas tiek uzskatīts par nopietnu draudu valstu ekonomiskajai izaugsmei, drošībai un politiskajai stabilitātei. Tiek ieviesti dažādi mehānismi šo nodarījumu ierobežošanai, taču arī noziedznieki spēj veiksmīgi pielāgoties tiesību aizsardzības iestāžu risinājumiem. Lai risinātu minēto problēmu, pēdējos gados ir izdarīti vairāki grozījumi Latvijas Republikas normatīvajos aktos, ar mērķi atvieglot šādu līdzekļu legalizēšanas pierādīšanu. Bakalaura darbā apzināti kriminālprocesuālie pierādīšanas jautājumi, gan skatot tos vispārīgi, gan kontekstā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Darba gaitā veiktie secinājumi apkopoti secīgu tēžu veidā, ietverot gan secinājumus par pastāvošo regulējumu, gan norādes uz nepieciešamajiem pilnveidojumiem. Atslēgvārdi: noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, pierādīšana, pierādīšanas pienākums, pierādīšanas standarts, pierādīšanas pienākuma pārnešana

In the light of modern technological developments, economic stability and mobility, crime has become international. Heavily involved in carrying out the crimes are cross-border criminal groups that are driven by material gain. Often, the proceeds of crime gained in one country are realized or spilled through completely different countries, thus making the proceeds seemingly legal. For several years now, this has been seen as a serious threat to countries' economic growth, security and political stability. Various mechanisms are in place to limit these offenses, but criminals are also able to successfully adapt to law enforcement solutions. In order to solve the mentioned problem, in recent years several amendments have been made to the regulatory enactments of the Republic of Latvia, with the aim to facilitate the proof of money laundering. The bachelor's thesis identifies criminal procedural issues of proof, both in general and in the context of money laundering. The conclusions made in the course of the work are summarized in the form of successive theses, including both conclusions about the existing regulation and references to the necessary improvements. Keywords: money laundering, proof, burden of proof, standard of proof, transfer of burden of proof
Shifting burden of proof in money laundering and legalization criminal procedures
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija; pierādīšana; pierādīšanas pienākums; pierādīšanas standarts; pierādīšanas pienākuma pārnešana