LR hipotekārās kreditēšanas tirgus attīstības problēmas un perspektīvas - Aleksejevs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2007)
Latvijā kopš 2001.gada ir vērojams ārkārtīgi straujš izsniegto kredītu atlikuma pieaugums. Pamatā pieaugums radies pateicoties banku agresīvajai hipotekārajai kredītpolitikai. Ņemot vērā samērā vieglo hipotekāro kredītu resursu pieejamību, ir radies un vēl joprojām pastāv palielināts dzīvojamo platību pieprasījums, ko nenosedz tirgus piedāvājums, tādējādi radot deficītu. Tā rezultātā nekustamā īpašumā tirgū jau ilgstoši ir vērojams ievērojami dinamisks cenu kāpums. Pie šādiem apstākļiem pastāv pamatotas aizdomas, ka nekustāma īpašuma tirgū cenas ir pārmērīgi augstas un neatbilstošas normāliem tirgus apstākļiem, kas raksturojas ar sabalansētu piedāvājumu un pieprasījumu. Situāciju saasina apstāklis, ka Latvijā 2006.gada beigās pēc FKTK datiem 51,8% no banku aizdevumiem ir tieši (hipotēku kredīti, aizdevumi nekustamā īpašuma un būvniecības nozarēm) vai netiešie (aizdevumi citam nozarēm nodrošināti ar nekustāmo īpašumu) saistīti ar nekustamā īpašuma tirgu un attiecīgi padarot banku kredītrisku īpaši jūtīgu pret nekustamā īpašuma tirgus svārstībām. Situācija, kas šobrīd izveidojusies nekustamā īpašuma tirgū, rada pamatotas aizdomas, ka mainoties jebkuram no labvēlīgajiem apstākļiem, kas šobrīd valda hipotekārās kreditēšanas tirgū, var izraisīties krīze nekustamā īpašuma tirgū, kas pakārtoti var apdraudēt banku sistēmas stabilitāti valstī. Vadoties no tā, kļūst aktuāla hipotekārās kreditēšanas pētīšana un analīze ar mērķi noskaidrot kāda veida problēmas un kādā apmērā pastāv. Pirmajā nodaļā ir apskatīti kredītu un kreditēšanas teorētiskie aspekti. Otrā nodaļa ir veltīta hipotekārās kreditēšanas analīzei. Trešajā nodaļā sakārtoti pētījumu rezultāti par hipotekārā kredīta tirgus attīstības tendencēm Latvijā, kā arī analizēti hipotekāro kredītu tirgu ietekmējošie faktori, izmantojot statistikas datus. Nobeigumā formulēti galvenie atzinumi, secinājumi, problēmas un priekšlikumi problēmu risināšanai. Maģistra darba apjoms ir 102 lappuses un tajā ir iekļauti 21 attēls un 2 tabulas.

There has been observed very quick growth of credit balance in Latvia since 2001. Basically this growth appears owing to aggressive mortgage credit politics of banks. Against this background relatively easy accessibility of mortgage credits, the demand of living-space is appeared and still exists and the offer of market is not able to cover it and it makes deficit. As a result, the dynamic rise of prices is observed for a long time in the market of the fixed property. There is a reasonable suspicion that the prices in the market of the fixed property are too high and they mismatch to normal circumstances of the market which is characterized by integrated demand and offer. The situation is exacerbated by circumstance that according to the data of the Financial and Capital market Commission 51.8 % of the bank loans in Latvia at the end of 2006 are direct (mortgage credits, loans for fixed property and construction branches) or indirect (loans for other branches which are provided by fixed property) which are concerned with the market of fixed property and made the credit risk of banks specially susceptible to the fluctuations of the market of the fixed property but the rate of delivery of mortgage credits are grown up. The situation in the market of the fixed property makes reasonable suspicions that in case of changing anyone of favorable conditions, it can generate the crisis in the market of fixed property what can endanger stability of the banks in the state dependently . Turning out of it the research and analysis of mortgage crediting become actual with the aim to clarify what kind of problems are there and what size are them. The credits and theoretical aspects of crediting are seen in the first chapter. The second chapter is consecrated to analysis of mortgage credits. The research results of tendencies in development of the market of mortgage credits in Latvia are arranged and affected facts of the market of mortgage credits using the data of statistics are analyzed in the third chapter. The resolutions, conclusions, problems and suggestions for solving problems are formulated in the conclusion. The volume of the master paper is 102 pages and it includes 21 picture and 2 tables.
Issues and prospects of the market of mortgage loan in Latvia
Keywords: Ekonomika