Kopienu integrācija telpiskajā plānošanā izmantojot informācijas sistēmas - Jakovļevs, Atis (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba mērķis ir noteikt sociālā konteksta nozīmību teritoriju attīstībā un atklāt komunikatīvās plānošanas teorijas pielietojumu telpiskajā plānošanā izmantojot pieejamās tiešsaistes informācijas sistēmas, tajā skaitā arī ģeogrāfiskās informācijas sistēmas. Lai realizētu maģistra darbā izvirzīto mērķi pirmā darba daļā tika izanalizēta literatūra apskatot kopienu integrāciju no pilsētu sistēmu viedokļa. Turpinot literatūras analīzi tiek aplūkots kopienu attīstības un komunikatīvas plānošanas teorija, kas atklāj sabiedriskās līdzdalības procesus, formas un stratēģijas. Turpmākā maģistra darba daļa aplūko pielietojamās informācijas sistēmas, kas atklāj to komunikatīvās īpašības un plašās līdzdalības iespējas. Darba otrajā daļā tiek pētīti Somijas un Latvijas telpiskās plānošanas pašvaldību līmeņa tiesību normu regulējums, identificējot pieejamās līdzdalības formas un procesus. Pētījuma otrā daļā aplūko trīs telpiskās attīstības procesus: kopienu attīstības projektu „Valoa Kaupunkiin” Somijas pašvaldībā Mantta-Vilpulla, Mazā Arkādijas parka aizstāvības procesu Rīgā, un kopienu līdzdalības vietni http://encinitas2035.info. Darba beigās tiek veikti salīdzinoši secinājumi un ieteikumi atklājot institucionālās problēmas un ierobežojumus, katras valsts pašvaldību līmeņa kopienu integrācijas jautājumos. Turklāt tiek formulētas informācijas sistēmu un ģeogrāfisko informācijas sistēmu rīku pielietojuma iespējas un ierobežojumi sabiedriskās kopienu attīstībai un integrēšanai telpiskās attīstības plānošanā.

The aim of the master thesis is to establish the importance of social context within spatial development and to disclose communicative planning theory within urban planning by applied use of online information systems, including geographical information systems (Gis). To accomplish the set out aims the first part of thesis analyzes literature do define community integration within perspective of urban whole-systems. The next part of analysis considers community development and communicative planning theory, which reveals public participation processes, forms and communicative strategies. Last part of literature research examines web 2.0 elements as tool for communication. Second part of master thesis aims on legal framework research within Latvia and Finland planning systems that identifies existing institutional forms and processes from perspective of community integration in spatial planning. The research continues with analysis of three urban cases: community development project “Valoa Kaupunkiin” in Mantta-Vilpulla, Finland, local community advocacy of “Mazā Arkādijas” park in Riga and a community information center, web page http://encinitas2035.info. Master thesis ends with conclusions and recommendations that reveal institutional problems and constraints of municipality level planning systems within perspective of community integration. Furthermore it points out the possibilities and limitations of web 2.0 use within spatial planning and community development.
Community Integration in Spatial Planning by Application of Information Systems
Keywords: Arhitektūra