Latvijas Republikas nodokļu politikas analīze - Lotocka, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2010)
Nodokļi ir nepieciešami jebkurā valstī, jo tie veido lielāko daļu no valsts budžeta, tāpēc efektīva nodokļu sistēmas izveidošana ir ļoti būtiska, jo tā ietekmē iedzīvotāju reālo dzīves līmeni, kā arī uzņēmēju vēlmi darboties, kas savukārt ietekmē vispārējo situāciju tautsaimniecībā. Valsts nodokļiem ir milzīga loma valsts ekonomikā, gan lai veicinātu ekonomisko izaugsmi, gan arī lai pārvarētu krīzi. Tāpēc ir svarīgi īstenot tādu nodokļu politiku, kas nodrošinātu līdzsvarotu ekonomisko izaugsmi un valsts finanšu stabilitāti. Pašreizējā ekonomiskajā situācijā, globālās krīzes apstākļos, arī Latvijas ekonomiskā situācija ir nozīmīgi pasliktinājusies. Mūsu valdība un vadošie ekonomisti meklē risinājumu, lai uzlabotu situāciju valstī. Kā piemēram, nodokļu sloga palielināšana iedzīvotājiem. Tā rezultātā ir ievērojami samazinājies iedzīvotāju labklājības līmenis. Tas ir atstājis iespaidu arī uz uzņēmējdarbību, kā arī tā pastāvēšanu vispār. Tādējādi ir ievērojami pieaudzis bezdarbnieku, mazturīgo un nabadzīgo iedzīvotāju skaits. Daudzi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, nespējot atrast risinājumu savām finansiālajām problēmām, nolemj atstāt valsti un meklē darbu citur. Maģistra darba mērķis ir izskatīt Latvijas nodokļu sistēmu, struktūru un funkcijas, izpētīt nodokļu būtību un nozīmi valsts ekonomikā, izanalizēt Latvijas nodokļu izmaiņas un to ietekmi uz ekonomisko attīstību un iedzīvotāju labklājību Latvijas Republikā. Atrast negatīvus faktorus, kuri rodas veicot neveiksmīgas izmaiņas nodokļu politikā. Darba mērķa sasniegšanai nepieciešams risināt šādus uzdevumus: raksturot nodokļu būtību un funkcijas, raksturot nodokļu sistēmu un likumdošanu, izpētīt nodokļu izmaiņas, salīdzināt LR nodokļu sistēmu ar ES nodokļu sistēmu, analizēt kā izmaiņas nodokļu sistēmā ietekmē valsts ekonomiku un iedzīvotāju labklājību Latvijā. Atbilstoši darbam izvirzītajiem mērķiem un uzdevumiem veidota darba struktūra. Darba pirmajā daļā ir skaidrota un vērtēta nodokļu būtība un funkcijas. Tiek apskatīti nodokļi, to dinamika un tendence, nedaudz ir aprakstīti ES nodokli. Darba otrajā daļā autore apskata izmaiņas tiešajos personiskajos nodokļos un tās likumdošanā. Šajā daļā tiek apskatīti iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālas apdrošināšanas obligātas iemaksas. Trešajā daļā tiek apskatīts nekustamā īpašuma nodoklis. Kā nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas ietekme iedzīvotāju labklājības līmeni. Darbs noslēdzas ar secinājumiem un priekšlikumiem.

Taxes are necessary in any country, because they form the largest part of the national budget, so the effective tax system for a very essential because it affects people's real living standards, as well as operators' willingness to act, which in turn affects the overall situation in the economy. State taxes are a huge role in the national economy and to promote economic growth, but also to overcome the crisis. It is therefore important to implement a fiscal policy that would ensure the balanced economic growth and public finances. In the current economic situation, global crisis, the Latvian economic situation has significantly worsened. Our government and leading economists are looking for solutions to improve the situation in the country. As such, the tax burden increasing population. This has resulted in a significant reduction in the level of welfare. This leaves the impression to the establishment, and its existence at all. Thus, a significant increase in the unemployed and poor population. Many thousands of Latvian citizens, unable to find a solution to their financial problems, decides to leave the country and seek work elsewhere. The aim of this work is to examine the Latvian tax system, structure and function, explore the nature of the duties and role of the national economy, the analysis of Latvian tax changes and their impact on economic development and the prosperity of Latvian Republic. Find the negative factors, which occur through failure of changes in tax policy. Work will require addressing the following tasks: to describe the nature of duties and functions, describe the tax system and legislation to study tax changes, tax systems compare the RL with the EU tax system, to analyze how changes in the tax system affects the national economy and the prosperity of Latvian. According to the work objectives and tasks created job structure. In the first part is interpreted and evaluated the nature and function of the tax. Are dealt with taxes, it is dynamic and tend to be slightly out of EU tax. In the second part the author examines the changes in direct personal taxes and the law. This part goes into the personal income tax and social insurance contributions. The third part is addressed in the real estate tax. As the real estate tax changes impact people prosperity. Work closes with conclusions and proposals.
Analysis of Taxation Policy of the Republic of Latvia
Keywords: Ekonomika