Veselības aprūpes sistēma ieslodzījuma iestādēs - Markeviča, Madara (Latvijas Universitāte, 2022)
Viena no cilvēktiesību daļām ir arī personas tiesības uz veselību, kas pieder ikvienam, neatkarīgi no tā, vai persona atrodas ieslodzījumā vai brīvībā. Respektīvi, cilvēktiesības ir ikvienam, bez diskriminācijas, un tādas cilvēktiesības kā tiesības uz dzīvību un tiesības uz veselību nedrīkst ierobežot, jo šīs tiesības nodrošina cilvēka būtību un eksistenci pasaulē. Personas, kas izdarījušas noziedzīgus nodarījumus un notiesātas ar brīvības atņemšanu, iekļūst ieslodzījuma vietās, kur tām tiek ierobežotas tādas cilvēktiesības kā tiesības uz brīvību, tomēr tas nenozīmē, ka šīm personām nav tiesības uz veselības aprūpi, ko garantē gan starptautiskie normatīvie akti, gan nacionālie normatīvie akti. Autore savā bakalaura darbā pēta nacionālos, starptautiskos un reģionālos normatīvos aktus saistībā ar tiesībām uz veselību nodrošinājumu gan jebkuram, gan atsevišķi izdalot tādu personu grupu kā ieslodzītās personas. Darbā tiek pētīta problemātika un statistika gan fiziskās veselības aprūpes jomā, gan psiholoģiskās veselības aprūpes jomā ieslodzījuma vietās, ņemot vērā gan dažādus publikācijas, gan tiesu praksi, gan arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes publiski pieejamos gada pārskatus. Bakalaura darbā tiek pētīts Latvijas ieslodzījuma vietu veselības aprūpes salīdzinājums ar tādām ārvalstīm kā Norvēģija un Somija, kā arī Krievijas Federācija, lai veiktu salīdzinājumu šo valstu regulējumā, kā arī izvirzītu iespējamos problēmu risinājumus, ņemot piemēru no ārvalstīs ieviestās veselības aprūpes sistēmas. Darba mērķis ir analizēt Latvijas ieslodzījuma vietu veselības aprūpes sistēmu, salīdzinot to ar ārvalstīs ieviesto, veikt salīdzinājumu šo valstu regulējumā, konstatēt faktisko situāciju Latvijas ietvaros attiecībā uz veselības aprūpes sistēmu ieslodzījuma vietās, saskatīt problēmjautājumus un piedāvāt tiem iespējamos risinājumus. Darba uzdevumi ir izpētīt normatīvo regulējumu veselības aprūpes jomā, salīdzināt ar izvēlēto ārvalstu regulējumu, kā arī pētīt tiesu praksi ieslodzījuma vietu veselības aprūpes jomā, kā arī ņemt vērā publiski pieejamo statistiku un dažādus Latvijas Republikas Satversmes tiesas atzinumus un praksi.

One part of human rights is also the right of a person to health, and this right belongs to anyone, whether in custody or in liberty. In other words, human rights are for everyone, without discrimination, and human rights, such as the right to life and the right to health, should not be restricted since these rights guarantee the essence and existence of a person in the world. People who have committed criminal offenses and convicted individuals with deprivation of liberty shall enter places of imprisonment where they are restricted to human rights such as the right to freedom, but this does not mean that they do not have the right to healthcare guaranteed by both international law and national law. In her bachelor's work, the author shall study national, international, and regional regulatory enactments regarding the right to health assurance, both by dividing a group of people such as prisoners separately. The work examines the challenges and statistics in both physical health care and psychological health care in prison areas, considering both the various publications and the case law, and the publicly available annual accounts of the Prisons Administration. In the work of the Bachelor, the comparison of health care for Latvian detention sites with foreign countries such as Norway and Finland, as well as the Russian Federation, will be studied in order to make comparisons to the regulation of these countries, as well as to raise potential solutions for problems, taking an example from the healthcare system introduced abroad. The aim of the work is to analyse the health care system of Latvian prisons, compared to the one introduced abroad, to make a comparison in the regulation of these countries, to identify the actual situation within Latvia regarding the health care system in detention facilities, to see the issues and to offer them possible solutions. The tasks of work are to investigate the regulatory framework in the field of health care, compared with the chosen foreign regulation, as well as study the case law in the field of health care in the prison system, as well as consider the publicly available statistics and the various opinions and practices of the Constitutional Court of the Republic of Latvia.
Healthcare system in custody facilities
Keywords: Juridiskā zinātne; Ieslodzījuma vietas; Veselības aprūpe; Tiesības uz veselību; Fiziskās veselības aprūpe; Psiholoģiskās veselības aprūpe