Augšup-pārveidotā luminiscence oksifluorīdu stiklā un stikla keramikā ar SrF2:Er3+ - Pauksts, Edgars (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba gaitā sintezēti SiO2*Al2O3*ZnF2*SrF2*ErF3 paraugi ar Er3+ koncentrāciju 1mol% un 2mol%. Sintezēto paraugus pakļāva kontrolētai kristalizācijai pie 600, 625, 650, 700 un 725 C°. Paraugiem, tos ierosinot ar starojumu infrasarkanajā spektra apgabalā, tika izmērīti augšup-pārveidotas (AP) luminiscences un ierosmes spektri un luminiscences kinētikas. AP luminiscences spektros ir redzamas tipiskas Er3+ luminiscences joslas. Stiklam un stikla keramikai tika veikta rentgenstaru difrakcijas analīze. Diferenciāli termiskā analīze tika izmērīta 1mol% stikla keramikai. Pēc rezultātu analīzes, tika izdarīti secinājumi par Er3+ koncentrācijas ietekmi un kontrolētas kristalizācijas temperatūras ietekmi SiO2*Al2O3*ZnF2*SrF2*ErF3 materiāla optiskajam īpašībām.

In this work, SiO2*Al2O3*ZnF2*SrF2*ErF3 samples were sintesized with 1mol% and 2mol% Er3+ concentration. Samples went through controled crystalization with 600,625,650,700 and 725°C. Up-conversion luminescence and exication spectra and luminescence kinetics with excited in infrared region of spectrum were measured. Tipical Er3+ luminescence bands are seen in upconversion luminescence spectra. X-ray difraction analysis was done for glass and glass ceramic. Diferential thermal analysis for 1mol% glass ceramic was measured. After analyzing results, conclusions were reached about Er3+ concentration and crystalization temperature impact on SiO2*Al2O3*ZnF2*SrF2*ErF3 material optical properties.
Up-conversion luminescence of oxyfluoride glass and glass ceramics with SrF2:Er3+
Keywords: Fizika