Agresīvas braukšanas un riska novērtējuma atšķirības autovadītājiem mazpilsētās un lielpilsētās - Stangaine, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2023)
Mats Šmits (Schmitz, 2014) savā rakstā min, ka Amerikas savienotajās valstīs, 2014.gadā lauku teritorijās no visiem kopā valstī reģistrētajiem ceļu satiksmes negadījumiem, bojā gāja 55%, taču lielpilsētās – 44%. Kā liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (turpmāk CSDD) apkopotie dati, pērn, 2021.gadā, to negadījumu skaits pieauga līdz 41 853 (CSDD, 2022). Automašīnu vadītāji joprojām ir vieni no izplatītākajiem negadījumu izraisītājiem. Dažādas riskantas uzvedības uz ceļa, kā piemēram, apdzīšana nepiemērotā vietā, ātruma pārsniegšana, nekontrolēta manevrēšana vai autovadīšana alkohola reibumā ir izplatītākie negadījumu cēloņi. Savā diplomdarbā darba autors vēlējās izpētīt vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp mazpilsētu un lielpilsētu autovadītāju agresīvu braukšanu un riska novērtējumu. Diplomdarba autors izmantoja divas aptaujas - Autovadītāju uzvedības aptauja (Drivers Behaviour Questionare, DBQ; Reason et al., 1996). Šī aptauja ir adaptēta latviešu valodā pētījuma ietvaros, autori Renģe un Austers (2007). Un Agresīvas braukšanas aptauja (Perepjolkina, 2010). Diplomdarba nosaukums ir “Agresīvas braukšanas un riska novērtējuma atšķirības autovadītājiem mazpilsētās un lielpilsētās”. Pētījuma mērķis izvērtēt vai pastāv statistiski būtiskas atšķirības agresīvā autovadīšanā un riska novērtējumā, salīdzinot lielpilsētas un mazpilsētas satiksmes un braukšanas kultūras atšķirības.

Matt Schmitz (2014) mentions that in the United States, in 2014, rural areas accounted for 55% of all road fatalities in the country, while big cities accounted for 44%. According to data collected by the Road Safety Directorate (CSDD), the number of such accidents rose to 41 853 last year, in 2021 (CSDD, 2022). Car drivers remain one of the most common accident causes. Various risky behaviours on the road, such as overtaking in inappropriate places, speeding, uncontrolled manoeuvring or drunk-driving are the most common causes of accidents. In his thesis, the author wanted to investigate whether there are statistically significant differences between aggressive driving and risk assessment between drivers in small towns and large cities. The author used two questionnaires in his thesis, the Drivers Behaviour Questionnaire (DBQ; Reason et al., 1996). This questionnaire has been adapted into Latvian for the study by Renģe and Austers (2007). And the Aggressive Driving Questionnaire (Perepjolkina, 2010). The title of the thesis is "Aggressive driving and risk assessment differences for drivers on rural roads and in large cities". The aim of the study is to assess whether there are statistically significant differences in aggressive driving and risk assessment by comparing large cities and rural roads differences in traffic and driving culture.
Aggressive Driving and Risk Assessment Differences for Drivers on Rural Roads and in Large Cities
Keywords: Psiholoģija; autovadīšana; agresīva braukšana; riska novērtējums; mazpilsēta; lielpilsēta