Ausu operāciju analīze “Headline” klīnikā, kas veiktas laika posmā no 2011. gada janvāra līdz 2019. gada decembra mēnesim - Krakope, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2020)
Attīstoties ambulatorajai aprūpei otorinolaringoloģijā ir svarīgi izvērtēt operāciju kvalitāti, pielietotā materiāla un dzirdes uzlabošanās efektivitāti. Šīs retrospektīvais pētījums sniedz ieskatu par ausu operāciju veidiem, revīzijas operāciju nepieciešamību atkarībā no operāciju tehnikas un izmantotā materiāla. Darba mērķis: Veikt ausu operāciju rezultātu analīzi pacientiem, kam veiktas operācijas “Headline” privātklīnikā laika posmā no 2011. gada janvāra līdz 2019. gada decembra mēnesim. Darba uzdevumi: 1. Izvērtēt pacientu vājdzirdību slieksni pēc gaisa vadīšanas sliekšņa (AC) no dzirdes kauliņu rekonstrukcijas pacientu audiometrijām, kas veiktas pirms un pēc operācijas. Noskaidrot operācijas efektivitāti vadoties pēc audiometrijas (AC) datiem. 2. Novērtēt revīzijas operāciju incidenci pacientiem, kam veiktas dzirdes kauliņu ķēdes rekonstrukcijas operācijas, izvērtēt pielietotos protēžu veidu un, to saistību ar revīzijas operāciju nepieciešamību un antibakteriālo terapiju. 3. Veikt mastoidektomijas tehnikas operāciju analīzi un izvērtēt revīzijas operāciju incidences saistībā ar mastoidektomijas tehnikas veidu un antibakteriālo terapiju. 4. Izvērtēt ausu operāciju veidus un ar šīm operācijām saistītās pēcoperācijas pirmās vizītes sūdzības, vizīšu skaitu un dienu skaitu līdz pirmajai vizītei. 5. Apkopot antibiotiku lietošanu dažādos ausu operāciju veidos un lietoto antibiotiku shēmas. Galvenie rezultāti: Stapedplastikas/ ossikuloplastikas vidējais gaisa vadīšanas sliekšņa uzlabojums ir par 19.62% (CI no 15.49 līdz 23.75 dB), statistiski ticama atšķirība (t(39) = 9.61; p<0.05; d = 1.11) ar ekstremāli lielu efektu, korelācija ir pozitīva un cieša (|r| = 0.733; p < 0.001). PORP protēze korelē ar revīzijas operāciju nepieciešamību (p=0.020) un sistemātisko antibiotiku lietošanu postoperatīvi (p = 0.001). Statistiski ticamu korelācija starp “canal wall up” vai “canal wall down” mastoidektomiju un revīzijas operāciju incidenci (px = 0.922) neatrod. Nav statistiski ticama korelācija starp ausu operācijas veidiem un pirmās pēcoperācijas vizītes sūdzību incidenci (px = 0.437), bet ir korelācija starp vizīšu skaitu un dienu skaitu līdz pirmajai vizītei (p < 0.001).

With the development of outpatient care in otorhinolaryngology, it is important to evaluate the quality of operations, as well as the effectiveness of the material used and the improvement of hearing. This retrospective study provides an insight into the types of ear surgeries, the need for audit surgeries depending on the surgical technique and the material used. Aim of the study: To perform the analysis of the results of ear surgeries for patients who underwent surgeries in the “Headline” Private Clinic from 2011 January to December 2019. Tasks: 1. To evaluate the hearing impairment threshold of patients after the air conduction threshold (AC) from the audiometry of the reconstruction of the auditory stones performed before and after the operation. Determine the efficiency of the operation based on audiometry (AC) data. 2. To evaluate the incidence of audit surgeries in patients who have undergone auditory circuit reconstruction surgeries, to evaluate the type of prostheses used and their connection with the need for audit surgeries and antibacterial therapy. 3. To perform an analysis of the operations of the mastoidectomy technique and to evaluate the incidents of audit operations related to the type of mastoidectomy technique and antibacterial therapy. 4. To evaluate the types of ear surgeries and the complaints of the first postoperative visit related to these surgeries, the number of visits and the number of days until the first visit. 5. To summarize the use of antibiotics in different types of ear surgery and the schemes of used antibiotics. Main results: The average improvement of the air conduction threshold of stapedplastic / ossiculoplasty is by 19.62% (CI from 15.49 to 23.75 dB), statistically believable difference (t (39) = 9.61; p <0.05; d = 1.11) with extremely large effect, correlation is positive and close (| r | = 0.733; p <0.001). PORP prosthesis correlates with the need for revision surgery (p = 0.020) and the use of systematic antibiotics postoperatively (p = 0.001). No statistically significant correlation was found between canal wall up or canal wall down mastoidectomy and the incidence of revision operations (px = 0.922). There is no statistically significant correlation between the types of ear surgery and the incidence of complaints after the first postoperative visit (px = 0.437), but there is a correlation between the number of visits and the number of days until the first visit (p <0.001).
Ear surgery analysis in the "Headline" clinic performed between January 2011 and December 2019
Keywords: Medicīna; gaisa vadīšanas slieksnis; dzirdes kauliņu rekonstrukcijas operācija; PORP; mastoidektomija; revīzijas operācija