Zināšanu bāzēta datu kvalitātes kontrole - Bērziņš, Lauris (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs ir veltīts zināšanu pārvaldības ieviešanai datu kvalitātes kontrolē. Darbam izvirzītais uzdevums ir uzsākt tehnoloģisko risinājumu izstrādi zināšanu uzkrāšanai ar mērķi tās izmantot datu kvalitātes kontrolei, jo datu kvalitātei ir liela ietekme uz biznesa efektivitāti. Darbā ir apskatītas datu kvalitātes jēdziens un dimensijas, datu kvalitātes problēmu cēloņi, klasifikācija un problēmu novēršanas metodes. Aprakstīti datu integritātes likumi, kuri jākontrolē, lai nodrošinātu augstu datu kvalitāti. Ir aplūkoti biznesa likumi, to attēlošana un modelēšana. Ir piedāvāts risinājums biznesa likumu aprakstīšanai un izstrādāta programmatūra automātiskai koda ģenerēšanai, lai pārbaudītu datu kvalitāti. Realizētais risinājums tika pielietots datu kvalitātes kontrolei un novērtēšanai Latvijas Universitātes Informatīvās Sistēmas datu bāzē.

The bachelor paper is about knowledge management introduction in data quality control. The task set before is to work out the technological development for knowledge accumulation with aim to use them practice for data quality control, as data quality is of great importance and influence on business effectiveness. The bachelor paper deals with such concepts as data quality and its dimensions, the reasons of data quality problems, their classification and methods of problem prevention. Data integrity rules to be controlled in order to ensure high data quality are also described there. Business rules, their description and modelling are discussed in the paper as well. The bachelor paper offers the solution as to the description of business rules as well as works out a software for automatic code production in order to control the data quality. The solution realized was used for data quality control and its estimation in the database of informative system at the Latvian University.
Knowledge based data quality control
Keywords: Datorzinātne