Māsas un vecāku sadarbība jaundzimušā aprūpē intensīvās terapijas nodaļā - Trifanova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma- Māsas un vecāku sadarbība jaundzimušā aprūpē intensīvās terapijas nodaļā. Tēmas aktualitāti nosaka vecāku reakcija uz bērna saslimšanu un nokļūšanu jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā, kā arī bērna vecāku pielāgošanās spējas notiekošā pārvarēšanai un piedalīšanai aprūpēs procesā sadarbojoties ar JITN aprūpes māsām. Darba mērķis ir novērtēt māsas un bērna vecāku savstarpēju sadarbību jaundzimušā aprūpē intensīvās terapijas nodaļā. Darba uzdevumi: apskatīt un izanalizēt zinātnisko literatūru par sadarbību un jaundzimušā aprūpi; apskatīt un izanalizēt zinātnisko literatūru par pašu jaundzimušo un kāpēc jaundzimušais nonāk jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā; apskatīt un izanalizēt Kolistas Rojas „Piemērošanās māszinību teoriju”; izstrādāt aptaujas anketas un atlasīt respondentus; veikt pilotpētījumu un pētījumu; apkopot un izanalizēt aptaujas rezultātus; veikt secinājumus. Izvirzīta hipotēze: būtiskākais bērnu aprūpes māsu un vecāku sadarbībā jaundzimušā aprūpē intensīvās terapijas nodaļā ir vecāku izglītošana viņiem saprotamā veidā. Pētniecības metode ir kvantitatīva pētījuma metode. Pētniecības instruments- anketa. Pētījuma rezultātā izvirzīta pētījuma hipotēze apstiprinājās- būtiskākais bērnu aprūpes māsu un vecāku sadarbībā jaundzimušā aprūpē intensīvās terapijas nodaļā ir vecāku izglītošana viņiem saprotamā veidā.

The theme of the Diploma Paper is “Hospital nurses and newborn parents cooperation in neonatal intensive care unit” The relevance of the topic ascertains newborn parent’s reaction to child illness and getting to neonatal intensive care unit. The aim of the thesis is to appraise nurses and newborn parent’s cooperation in intensive care nursery. Operational objectives: research and analyze scientific literature about cooperation and newborn infants care; review and analyze scientific literature about newborn infant and reasons why newly-born get to neonatal intensive care unit, research and analyze Callista Roy theory of Adaptation Model of Nursing, use pilot study and research, create questionnaire and select respondents, collect and analyze questionnaire results, draw a conclusion. The hypothesis of bachelor thesis: the main aspects between cooperation of nurses and newborn parents in intensive care unit is parents education for understandable way for them. In the thesis used quantitative research method. Research tool was questionnaire. In the end of research hypothesis confirmed that in the cooperation between nurses and newborn infant parents in neonatal intensive care unit education for parents is in the understandable way.
Hospital Nurses and Newborn Parents Cooperation in Neonatal Intensive Care Unit
Keywords: Medicīna; JITN aprūpes māsas; jaundzimušais; bērna vecāki; sadarbība; aprūpes process