Sabiedrības ar ierobežoto atbildību “SĒME” koeficientu un salīdzinoša finanšu analīze - Trefilova, Anna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Sabiedrības ar ierobežoto atbildību “SĒME” koeficientu un salīdzinoša finanšu analīze”. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz zinātnisku literatūru un cietiem iespējamiem avotiem, kā arī izmantojot SIA “SĒME” grāmatvedības atskaišu datus, veikt SIA “SĒME” koeficientu un salīdzinošo finanšu analīzi un izstrādāt priekšlikums saimnieciskās darbības uzlabošanai. Bakalaura darbs sastāv no ievada, trim daļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Ievadā ir aprakstīta tēmas aktualitāte, pamatota uzņēmuma izvēle, definēti darba mērķi un izstrādāti uzdevumi mērķa sasniegšanai, aprakstītas darbā izmantotās pētīšanas metodes. Pirmajā nodaļā izpētīti finanšu analīzes teorētiskie aspekti, finanšu pārskatu un finanšu analīzes jēdziens, mērķis, uzdevumi, metodes un lietotāji. Otrajā nodaļā, pamatojoties uz teoriju, ir izpētīta SIA “SĒME” saimnieciskā darbība un analizēts uzņēmuma finansiālais stāvoklis. Trešajā nodaļā ir veikta SIA “SĒME” SVID analīze, ka arī lai noteiktu darbības efektivitāti, SIA “SĒME” dati un finanšu koeficienti salīdzināti ar galvenā konkurenta datiem, kā arī nozares rādītājiem. Darba noslēgumā tiek izstrādāti secinājumi un priekšlikumi. Bakalaura darbs izstrādāts, pamatojoties uz zinātnisku literatūru, Ministru kabineta izdotiem noteikumiem, LR normatīvajiem aktiem, internetā publiski pieejamajiem resursiem un citiem informācijas avotiem. Aprēķinu veikšanai izmantotas darba ietvaros atrodamas formulas, SIA “SĒME” finanšu pārskati par 2018., 2019. un 2020. gadu. Bakalaura darbs sastāv no 65 lappusēm, 12 tabulām, 11 attēliem, 32 literatūras avotiem un 7 pielikumiem. Atslēgvārdi: horizontāla un vertikāla analīze, finanšu analīze, salīdzinoša finanšu analīze, finanšu koeficienti, likviditāte, rentabilitāte, aprite, nozare. Darbā izmantoti saīsinājumi: LR - Latvijas Republika; EUR - eiro (aiz summas cipariem); MK - Ministru kabinets; lpp. – lappuse; t.sk. - tai skaitā; to skaitā; u.c. - un citi; att. – attēls; u. tml. - un tamlīdzīgi; utt. - un tā tālāk;

The topic of the bachelor's thesis is "Limited Liability Company "SĒME" coefficient and comparative financial analysis". The aim of the bachelor's thesis is to perform SIA "SĒME" coefficient and comparative financial analysis on the basis of scientific literature and other possible sources, as well as using SIA "SĒME" accounting reports and to develop a proposal for improving economic activity. The bachelor's thesis consists of an introduction, three parts, conclusions and suggestions. The introduction describes the actuality of the topic, justifies the choice of the company, defines the goals of the work and develops tasks to achieve the goal, describes the research methods used in the work. The first chapter investigates the theoretical aspects of financial analysis, the concept, purpose, tasks, methods and users of financial reporting and financial analysis. In the second chapter, based on the theory, the economic activity of SIA “SĒME” is studied and the financial position of the company is analysed. In the third chapter, in order to determine the efficiency of operations, the data and financial ratios of SIA “SĒME” are compared with the data of the main competitor, as well as the indicators of the industry. Conclusions and proposals are developed at the end of the work. The bachelor's thesis is developed on the basis of scientific literature, regulations issued by the Cabinet of Ministers, regulatory enactments of the Republic of Latvia, publicly available resources on the Internet and other sources of information. The formulas used in the calculations include the financial statements of SIA “SĒME” for 2018, 2019 and 2020. The bachelor's thesis consists of 65 pages, 12 tables, 11 figures, 32 references and 7 appendices. Keywords: horizontal and vertical analysis, financial analysis, financial ratios, liquidity, profitability, turnover, industry
LTD “SĒME” coefficient and comparative financial analysis
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; horizontāla un vertikāla analīze; finanšu analīze; salīdzinoša finanšu analīze; finanšu koeficienti; likviditātes, aprites un rentabilitātes radītāji