ES konkurences tiesības gaisa pārvadājumu jomā un ar to piemērošanu saistītie problēmjautājumi - Dirveika, Guna (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā apskatīta tāda tēma kā Eiropas Savienības (ES) konkurences tiesības un to piemērošana ES pasažieru gaisa pārvadājumu jomā. ES gaisa transporta tirgus sektora aktīvā liberalizācija pēdējos 20 gados vienlaicīgi ir norisinājusies ar aktīvu ES konkurences tiesību pilnveidošanu, lai sasniegtu vienu no ES mērķiem –Vienotā tirgus izveidi. Darbā izvirzīts mērķis izvērtēt jaunāko konkurences tiesību regulējumu un tā piemērošanas efektivitāti un ietekmi uz liberalizēto ES gaisa transporta tirgus sektoru. Pētījuma rezultātā tiek izdarīti vairāki pozitīvāki un negatīvāki secinājumi, kas izriet no pēdējo ES tiesību aktu izvērtēšanas konkurences un aviācijas sektorā. Darbā ir izstrādāti arī daži priekšlikumi jauno tiesību aktu nākotnes grozījumiem, lai uzlabotu konkurences tiesību piemērotāju darbības efektivitāti un sadarbību savā starpā. Atslēgas vārdi: Eiropas Savienība, konkurences tiesības, gaisa pārvadājumi.

This master thesis is about the European Competition law regulation and enforcement in Community’s air transportation sector. For the last 20 years EU air transportation market has been liberalised along with the ongoing decentralisation of European competition regulation in order to reach one of EU’s objectives – Common market. The objective of this thesis is to evaluate the latest changes in the competition regulation and the effectiveness of their application through the perspective of EU’s air transportation. The study comes to several conclusions that emerge from the newest adopted regulations and practice. It proposes future amendments of the regulation to improve the European Commission and national competition authorities’ effectiveness, investigation time, and collaborative practices. Key words: European Union, competition law, air transportation.
The Currant Issues of the EU Competition Law Application in the Air Transport Sector
Keywords: Juridiskā zinātne