Nekustamā īpašuma nodoklis Latvijā un Eiropas Savienībā - Gončare, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2020)
Diplomdarba tēma „Nekustamā īpašuma nodoklis Latvijā un Eiropas Savienībā”. Darba mērķis ir izpētīt un veikt analīzi par problemātiskiem nekustamā īpašuma nodokļa aspektiem Latvijā un veikt salīdzinošo analīzi par nekustamo īpašuma nodokli citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī tuvāk iepazīties ar Latvijas nekustamā īpašuma nodokli, tā bāzi, objektu, subjektu, likmi, atvieglojumiem, kā arī izskatīt kadastrālās vērtības risinājumu piemērus un novērtēt, kādu ienākumu saņem valsts no nekustamā īpašuma nodokļa. Mērķa sasniegšanai autorе izvirza šādus uzdevumus: analizēt teorētisko literatūru par nodokļu vispārīgu būtību; analizēt problēmas kadastrālajās vērtībās, kadastrālās vērtības aprēķini; analizēt nekustamā īpašuma nodokļa problēmas; izpētīt nekustamā īpašuma nodokļa nākotnes izmaiņu variantus; apskatīt un izvērtēt nekustamā īpašuma nodokļa īpatnības Eiropas Savienībā. Darba beigās tika izstrādāti secinājumi un priekšlikumi par nekustamā īpašuma nodokli Latvijā un Eiropas Savienībā, lai nekustamā īpašuma nodoklis būtu maksimāli samērīgs ar iedzīvotāju maksātspēju. Atslēgas vārdi: nodoklis, nekustamā īpašuma nodoklis, kadastrālā un tirgus vērtība un Eiropas Savienība. Diplomdarbs sastāv no 3 nodaļām. Darba apjoms ir 60.lpp.

The theme of bachelor's work is “Property tax in Latvia and European Union”. The purpose of the work is to research and analyze the problematic aspects of real estate tax in Latvia and to conduct a comparative analysis of real estate tax in other member states of the European Union, as well as to get acquainted with Latvian real estate tax, its base, objects, entities, rate, benefits. And also consider examples of cadastral value decisions and evaluate how much revenue the state receives from real estate tax. To achieve the goal, the author puts forward the following tasks: to analyze the theoretical literature on the general nature of taxes; analyze problems in cadastral values, cadastral value calculations; analyze real estate tax problems; explore options for changing real estate tax in the future; evaluate the features of property tax in the European Union. At the end of the work, conclusions and proposals on real estate tax in Latvia and the European Union were developed so that the real estate tax was as proportionate as possible to the solvency of the population. Keywords: tax, real estate tax, cadastral and market value and the European Union. Bachelor's work consists of 3 chapters. The amount of the work is 60 pages.
Property tax in Latvia and European Union
Keywords: Ekonomika; nodoklis; nekustamā īpašuma nodoklis; kadastrālā vērtība; tirgus vērtība; Eiropas Savienība