Komētas 67P/Churyumov-Gerasimenko zemas kohēzijas daļiņu elektrostatiskā fragmentācija - Rekšņa, Toms (Latvijas Universitāte, 2015)
Pēc desmit ceļā pavadītiem gadiem un 2.5 gadiem pavadītiem hibernācijas periodā, Eiropas kosmosa aģentūras (angļu: European Space Agency, ESA) izpētes misija Rosetta uz komētu 67P/Churyumov-Gerasimenko ir pilnā datu ieguves režīmā, ar visiem tās 22 zinātniskajiem instrumentiem darbībā, lai izprastu mūsu Saules Sistēmas pirmsākumus. Komētas fizikālais raksturojums parāda, ka tās aptuvenais vidējais blīvums ir ~470 kg/m3 ar relatīvi mīkstu dabu un porozitāti no 70% līdz 80%. Šādām īpašībām apveltītas arī komētas mazākās daļiņas – putekļu graudi, ko parāda Rosettas COSIMA un MIDAS instrumenti - tām ir zema kohēzija tās viegli sadalās. Fizikālie procesi, kas iespējams apraksta šo sadalīšanos ir bakalaura darba galvenais izpētes objekts – Elektrostatiskā Fragmentācija.

After ten years of travel and 2.5 years of hibernation, ESA’s Rosetta space mission to comet 67P / Churyumov-Gerasimenko is in full data acquisition mode with its 22 scientific instruments working to understand our Solar System’s origins. Physical characteristics of the comet nucleus show it to have a bulk density of ~470 kg/m3 having a relatively fluffy nature, with a porosity of 70 to 80%. With such bulk properties perhaps scaled to its finest particulates: the dust grains, results from the COSIMA and MIDAS instruments describe a population of “fluffy aggregate” particles and “rubble pile” particles that have a low cohesion and which can break apart easily. The physical process proposed for such fragmentation is the topic of this Bachelor’s thesis: Electrostatic Fragmentation.
Electrostatic Fragmentation of the low-cohesion particles from comet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Keywords: Fizika; 67P - Churyumov-Gerasimenko; elektrostatiskā fragmentācija; starpplanētu putekļi; starpplanētu plazma