Krasta erozijas apdraudējums apbūvei un infrastruktūrai Jūrmalas pilsētā - Andersons, Āris (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā izveidots literatūras apskats par jūras krastu procesiem, to cēloņiem un ietekmējošiem faktoriem. Analizētas Jūrmalas pilsētas jūras krasta izmaiņas, salīdzinot patstāvīgā jūras krasta monitoringa datus. Izzināta Jūrmalas pilsētas hidrodinamisko un ģeoloģisko procesu īpatnība un gaita. Galvenā uzmanība darbā pievērsta mūsdienu krasta erozijas procesiem un ar to saistīto apbūves un infrastruktūras apdraudējumu. Darbā, balstoties uz veiktajiem pētījumiem un literatūras apskatu, izdarīti secinājumi par prognozējamām krasta procesu izmaiņām nākotnē un ar to saistīto apbūves apdraudējumu. Pētījumā tiek meklēta sakarība starp krasta procesiem un klimata izmaiņām. Darbs sastāv no 4 nodaļām, tā kopējais apjoms ir 83 lpp. Tekstu ilustrē 35 attēli (kartes, fotogrāfijas, shēmas, grafiki) un 12 tabulas. Izmantotās literatūras sarakstā ir 40 nosaukumi, tostarp publicētie – 34. Atslēgas vārdi: erozija, akumulācija, krastu procesi, klimata izmaiņas, piekraste, apbūves apdraudējums.

The thesis contains a literature review on the topic of coastal processes of sea, as well as causes and influencing factors thereof. Changes in the coast of Jūrmala town are analysed, comparing data obtained from continuous coast monitoring. The particularities and progress of the Jūrmala town hydrodynamic and geological processes are studied. The main focus of the thesis is the current coastal erosion processes and the related hazards to structures and infrastructure. Based on the research performed and the literature review, conclusions are drawn on the projected changes in coastal processes in future and the related construction hazards. The research attempts to identify a relation between coastal processes and climate change. The thesis is 83 pages long and consists of four sections. The text is illustrated with 35 images (maps, photographs, diagrams, graphs) and 12 tables. The bibliography lists 40 titles, from which 34 are published sources. Keywords: erosion, accumulation, coastal processes, climate change, shore, construction hazards.
Coastal Erosion and Endangerment of Buildings and Infrastructure at the Jūrmala Town
Keywords: Ģeogrāfija