Ronalda Dvorkina tiesību izpratne - Orlovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbs “Ronalda Dvorkina tiesību izpratne” satur pagājušā un šī gadsimta juristu un filozofu tiesību koncepcijas. Darbs ietver un apraksta populāras tiesību teorijas, kuras ikdienā lieto daudzu valstu konstitucionālās tiesas. Šādu teoriju autori ir Gustavs Radbruhs, Herberts Harts, Džons Rolss un Ronalds Dvorkins. Šis darbs fokusēts uz Ronada Dvorkina uzbrukumu juridiskajam pozitīvismam ar savu tiesību teoriju, kas balstīta uz principiem. Darbs parāda Ronalda Dvorkina tiesību interpretācijas modeli un viņa paša tiesību modeļa koncepciju, kas atspoguļoti viņa darbos kā “Par tiesībām nopietni” un “Tiesību impērija”. Attiecībā uz Latviju ir ļoti svarīgi būt kopsolī ar mūsdienu tiesību teorijām, īpaši ņemot vērā, ka Ronalda Dvorkina doktrīna un citu mūsdienu tiesību filozofu darbi netiek pietiekami pārrunāti Latvijas tiesību augstskolās.

The work “Ronald Dworkin rights interpretations” includes actual previous and this century lawyers and philosophers law concepts. Work contains and describes popular law theories, which are daily used by Constitutional Courts in a lot of countries. Such theories authors are Gustav Radbruch, Herbert Hart, John Rawls and Ronald Dworkin. This work focuses on Ronald Dworkin’s attack of legal positivism by means of his theory of law as based on principles. Work shows Ronald Dworkin’s rights interpretation model and his own concept of the law model, which are reflected in his works, such as “Taking rights seriously” and “Law’s empire”. As to Latvia it is very vital to be in touch with modern law theories, particularly taking in account that Ronald Dworkin’s doctrine and other modern law philosopher’s works are not discussed enough in Latvian law schools.
Ronald Dvorkin rights interpretation
Keywords: Tiesības