Japāņu dāvināšanas tradīcija un noformēšanas etiķete - Čeliks, Serdars (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs izpēta Japānas dāvināšanas tradīcijas, kā arī dāvanu noformējuma nozīmi dāvināšanas kontekstā. Darba uzdevums ir apskatīt dāvināšanas tradīciju specifiku, t.i., noformējumu, motīvus, darbības, vēsturi utt., kā arī izprast dažādu situāciju, sabiedrības slāņu un vietas ietekmi uz dāvināšanas kontekstu. Šis darbs tiks primāri balstīts uz sekundāriem avotiem, kuru skaitā ir dažādi antropoloģiskie pētījumi par dāvināšanas kultūru Japānā. Tiks arī veikti salīdzinājumi ar rietumu izpratni par dāvināšanas kultūru. Darbs tiek rakstīts, lai pievērstu uzmanību uz vienu no mazāk zināmām Japānas kultūras sfērām, kas dos labāku izpratni par Japānas kultūras specifiku un tajā izmantotajām neverbālajām komunikācijas metodēm, kas ir svarīga daļa no japāņu ikdienas dzīves un sabiedriskās funkcijas.

The work studies Japanese gift-giving traditions, as well as the meaning of the outer appearance of the gift itself in the context of gift-giving. The task of the work is to examine the specifics of gift-giving, i.e. appearance, motives, actions, history, etc., as well as to examine the effect of various situations, social class and place on the context of gift-giving. This work is primarily based on secondary sources, among which are various anthropological field studies. Comparisons with the western understanding of gift-giving will also be included in this work This work is written in order to bring attention to one of the more unknown parts of Japanese culture, which in turn will give a greater understanding of Japanese culture and the methods of non-verbal communication used within it, which is an important part of daily life and societal function in Japan.
Japanese Gift-Giving Tradition and Wrapping Etiquette
Keywords: Āzijas studijas; dāvināšana; sabiedrība; etiķete; Japāna