Grafiskās izteiksmes līdzekļi Dena Brauna romānos - Karlsone, Rasa (Latvijas Universitāte, 2010)
Šis pētnieciskais darbs aplūko literāro darbu noformējuma psiholoģisko iedarbību uz lasītāju. Grafisko elementu nozīme literatūrā līdz šim ir bijusi samērā zemu novērtēta, tādēļ šī darba mērķis ir parādīt saikni starp lasītāja pozitīvu psiholoģisko reakciju un grafiski noformētu tekstu. Lai sasniegtu šo mērķi, darba autors ir izpētījis pieejamos materiālus par vizuālo uztveri, salīdzinājis mākslinieciskās izteiksmes līdzekļus Dena Brauna romānos, un veicis nelielu pētījumu, lai noskaidrotu lasītāju atsauksmes par tekstu noformējumu. Pētījuma rezultāti liecina, ka teksta izkārtojuma īpatnības var piesaistīt lasītāja uzmanību, nodrošināt labu salasāmību un teksta izpratni. Slīpraksts, treknraksts, lielie burti un burtveidols kalpo kā pavadonis lasītājam, norādot uz pavedieniem, nozīmīgiem terminiem un nosaukumiem. Visbeidzot pētnieciskais darbs pierāda, ka mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem piemīt spēja ietekmēt lasītāja uztveri un viedokli, tādējādi arī veicinot literārā darba popularitātes pieaugumu.

The present paper is devoted to the analysis of psychological effects of graphical design in literary texts. The role of graphical devices of literary works has been quite underestimated. Therefore, the paper aims to demonstrate the connection between a positive psychological response of the reader and a graphically enhanced text, as well as to identify the different effects graphical devices can have on the reader. The author has analyzed the available theory on visual perception, compared the graphical devices of three novels by Dan Brown, and carried out a research, determining readers’ responses to text formatting. The results show that the layout features may attract the reader, ensure legibility and comprehension of the text. Moreover, graphical details, such as italic, bold, capitalization and different typefaces, may serve to guide the reader, by indicating clues, significant terms and names. Finally, the research proves that graphical devices have an influence on the reader’s perception and opinion, thus also affecting the success of a literary work.
Graphical Devices in Dan Brown’s Novels
Keywords: Filoloģija