Akrilamīds - pārtikas ķīmiskais piesārņojums - Švalkovskis, Gatis (Latvijas Universitāte, 2007)
Akrilamīds – pārtikas ķīmiskais piesārņojums. Švalkovskis G., zinātniskie vadītāji As. prof., Dr. ķīm. Jākobsone I., As. prof., Dr. ķīm. Mekšs P. Bakalaura darbs, 42 lappuses, 14 attēli, 15 tabulas, 25 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. GĀZU HROMATOGRĀFIJA, ELEKTRONU SATVERES DETEKTORS, MASSPEKTROMETRIJA, AKRILAMĪDA NOTEIKŠANA. 2002. gada aprīlī Zviedrijā atklāja toksisku vielu – akrilamīdu, kas ir termiski apstrādātā pārtikā. Vēlāk atklājumi tika veikti arī citās pasaules valstīs. Mērķis ir analizēt vietējo Latvijas produkciju un izpētīt iespējamos komponentus un apstākļus, kas rada akrilamīdu. Rezultāti tika iegūti no produktiem, kas satur kartupeļu cieti un graudaugu cieti. Kartupeļu cieti saturoši produkti (čipsi, frī) satur akrilamīdu dažādā koncentrācijā, bet graudaugu cieti saturošie ne vienmēr.

Acrylamide – food chemical pollution. Svalkovskis G., As. prof., Dr. chem. supervisor Jakobsone I. and As. prof., Dr. chem. supervisor Mekss P. Bachelor thesis, 42 pages, 15 tables, 14 figures, 25 literature references, 1 addition. Latvian. GAS CHROMATOGRAPHY, ELECTRON CAPTURE DETECTOR, MASSPECTROMETRY, DETECTION OF ACRYLAMIDE. 2002. April found toxic substance – acrylamide in Sweden, which is in thermal treated food. Later revelations had done other states in the world too. The target is to analyse local production in Latvia and explore probable ingredient and conditions, which can form acrylamide. Results were got from products, which contains starch and farina. Products that contain starch (crisps, French fries) have acrylamide in various concentrations and which contains farina not always.
Acrylamide – a Chemical Food Impurity
Keywords: Ķīmija