Ārvalstu tiešo investīciju ietekme uz Latvijas tautsaimniecības attīstību - Mauris, Jānis (Latvijas Universitāte, 2019)
Ārvalstu tiešās investīcijas tiek uzskatītas par visefektīvāko veidu, kā nodrošināt gan tiešu kapitāla pieaugumu, gan radīt papildus stimulējošus efektus tautsaimniecībā dēļ to radītajiem pāriešanas jeb “spillover” efektiem. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt ārvalstu tiešo investīciju radīto un paliekošo ietekmi uz ekonomiku, iespējamo zināšanu un tehnoloģiju pārņemšanu tautsaimniecības nozarēs un iespējamo attīstību nākotnē. Darbā veikta ārvalstu tiešo investīciju teorētiskā izpēte, investīciju struktūras un dinamikas analīze Latvijā, produktivitātes un pāriešanas efektu aplēses, kā arī veikti secinājumi un priekšlikumi, kuri balstās uz darba gaitā novērotajiem rezultātiem. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām, kopējo apjomu veido 49 lappuses, pētījuma veikšanai izmantoti 52 literatūras avoti, darbā izveidotas 7 tabulas un 12 attēli.

Foreign direct investment is considered to be the most effective way to provide both capital growth and additional stimulating effects in the economy due to cause of possible spillover effects. The purpose of Bachelor's thesis is to evaluate the impact of foreign direct investment in the economy, possible knowledge and technologie transfer in the economic sectors and the possible future developments. This paper includes theoretical research of foreign direct investments, analysis of investment structure and dynamics in Latvia, estimation of productivity and spillover effects and made conclusions and proposals based on the results observed. The bachelor's thesis consists of 3 chapters, the total volume consists of 49 pages, 52 sources of literature, 7 tables and 12 pictures.
Foreign direct investment effect on development of Latvians economy
Keywords: Ekonomika; ārvalstu tiešās investīcijas; kopējo faktoru produktivitāte; ekonomikas izaugsme; pāriešanas efekts; pievienotā vērtība