Faktori, kas ietekmē mikroorganismu adhēziju uz mīksto kontaktlēcu virsmas - Siliņa, Inta (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 44 lapām. Tajā ir 22 attēli, 6 tabulas, 36 literatūras avoti. Mērķis: noteikt, kas ietekmē mikroorganismu un mīksto kontaktlēcu savstarpējo adhēziju. Uzdevumi:salīdzināt mikrobu adhēziju pie jaunām un lietotām kontaktlēcām hidrogēla un silikonhidrogēla materiāliem, uzzināt laika ietekmi uz adhēziju, izpētīt kontaktlēcu kopšanas šķīduma antibakteriālo ietekmi. Rezultāti.Ir atšķirība mikrobu adhēzijai pie joniskām un nejoniskām kontaktlēcām. Lietotām kontaktlēcām adhēziju ietekmē nosēdumi. Pieaugot mērcēšanas laikam, adhēzija nemainījās vai atšķirība bija nenozīmīga. Dotajam kontaktlēcu kopšanas šķīdumam piemīt antibakteriāla iedarbība-tas pilnībā iznīcināja mikrobus, kas bija pielipuši pie kontaktlēcu virsmas. Atslēgas vārdi: mikroorganismi, hidrogēls, silikonhidrogēls, adhēzija.

The Bachelor Work is written in Latvian on 44 pages. It has 22 pictures, 6 tables, 36 references. The aim:to find out, what factors affects adhesion of microbes to soft contact lenses. Objectives:to compare adhesion of microbes to new and worn contact lenses made from hydrogel and silicone hydrogel materials, to find out, if time affects adhesion, to explore the antibacterial activity of contact lens care solution. Results.There was difference between adhesion of microbes to ionic and nonionic lens. Worn contact lenses adhesion depended on the type of deposits. Decreasing exposition time, adhesion did not change or difference was not significant. Contact lense care solution had antibacterial activity-it completely destroyed microorganisms, which adhered to contact lens surface. Keywords:microorganisms, hydrogel, silicone hydrogel, adhesion.
Factors affecting adhesion of microorganisms to soft contact lens surface
Keywords: Fizika