Seksualitātes motīvs Ilzes Jansones daiļradē - Priede, Dina (Latvijas Universitāte, 2014)
Latviešu prozā ir atrodami daiļdarbi, kuros aplūkota netradicionāla seksuālā orientācija, tomēr var secināt, ka autori nepievērš uzmanību geju un lesbiešu problemātikai dominējošās heteroseksualitātes kontekstā, kas ļauj apgalvot, ka netradicionāli orientēti tēli kalpo par ornamentālām teksta konstrukcijām. Darba mērķis ir secināt to, vai autore Ilze Jansone savā daiļradē ir pievērsusies geju un lesbiešu identitātes apzināšanās procesam gan dominējošās heteroseksualitātes kontekstā, gan arī korelācijā ar sabiedrību un varu. Darba uzdevumi: analizēt seksualitātes modeļus Ilzes Jansones daiļradē, balstoties dzimtes studijās un zilo teorijā; izpētīt, kādi faktori ir ietekmējuši sabiedrības nosodošo attieksmi pret „netradicionāli” orientētiem cilvēkiem; pamatojoties dzimtes studijās, skatīt dzimtes kategoriju Ilzes Jansones daiļradē; apkopot seksualitātes konstruēšanas paņēmienus. Lai gan Ilze Jansone savā daiļradē aplūkojusi geju un lesbiešu identitātes apzināšanās procesu korelācijā ar sabiedrību un varu, var secināt, ka atspoguļojums ir vērtējams kā fragmentārs skatījums uz atsevišķām norisēm, ar kurām saskaras netradicionāli orientēti cilvēki. Atslēgas vārdi: seksualitātes variācijas, seksualitāte, dzimtes studijas, zilo teorija, dzimums, dzimte.

In Latvian prose themes about untraditional sexuality serve as ornamental design, thus not giving an adequate picture of gay and lesbian relevant issues. The aim is to conclude if author Ilze Jansone in hers writings has foccused on gay and lesbian identity awarness of process both prevailing context of heterosexuality, and also the correlation of society and power. The main tasks: analyze models of sexuality in Ilzes Jansones writings, on the bases of gender studies and queer theory; explore the factors which have caused society’s condemnation against gays and lesbians; on the bases of gender studies, analyze gender category in Ilzes Jansones writings; summerize sexuality design techniques. Although Ilze Jansone in hers writings has foccused on gay and lesbian identity awarness of process both prevailing context of heterosexuality, and also the correlation of society and power, we must conclude, that the reflection is viewed as fragmentary view of certain cases faced by non-traditional people. Key words: variation of sexuality, sexuality, gender studies, queer theory, sex, gender.
Sexuality Motif in Ilzes Jansones Writings
Keywords: Filoloģija