Podzolēšanās procesa attīstība morēnas pauguru mežu augsnēs - Freimane, Agita (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā ir apzināti galvenie podzolēšanās procesu ietekmējošie dabiskie un antropogēnie faktori un procesa pētīšanas metodes pasaulē . Darba mērķis ir noskaidrot podzolēšanās procesa attīstību uz morēnas nogulumiem un to ietekmējošos faktorus. Latvijā līdz šim nav veikta podzolēšanās procesa novērtēšana uz šāda veida nogulumiem. Pētījuma ietvaros ar statistiskām metodēm ir noskaidroti galvenie procesa ietekmējošie faktori: veģetācija un tās vecums, ģeoloģiskie nogulumi, profila novietojums reljefā, augsnes granulometriskais sastāvs. Atslēgas vārdi: podzolēšanās process, ekstrahējamais Al un Fe, vides faktoru ietekme, māla daļiņu izskalošanās.

In the Master work were studied most important natural and antropogenic factors that can influence podzolization process and the research methods in the world. The aim of the research is to faind the development of podzolization process on till sediments and their influencing factors. The study of stastistic analysis have revealed the key process influencing factors: vegetation and that age, geological deposits, relief and soil granulometry Keywords: Podzolization, extractable Al and Fe, environmental exposure, leaching of clay particles.
Podzolization development in forest soils of till hummocks
Keywords: Vides zinātne