Pastāvīgās pārstāvniecības darbības principi tiesiskā un demokrātiskā un tiesiskā valstī - Kozlovska, Ieva (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā pētīta pastāvīgās pārstāvniecības institūta rašanās, attīstība un nozīme tiesiskas un demokrātiskas valsts diskursā. Pētījumā salīdzinošā tvērumā aplūkota jēdziena saturiskā izpratne Latvijā, Amerikas Savienotajās Valstīs un Vācijā. Pētījumā tiek konstatēts, ka pēc BEPS pasākumu ieviešanas ir plašinājies pastāvīgās pārstāvniecības jēdziena saturiskais tvērums. Šo izmaiņu rezultātā to reģistrēšana ir kļuvusi par nerezidentu nodokļu maksātāju obligāto pienākumu. Tomēr pārstāvniecības klātesamība valstī daudzos gadījumos joprojām ir neskaidra. Starptautiskie uzņēmumi saimnieciskās darbības veikšanai aizvien vairāk izmanto e-komercijas pakalpojumus. Tāpēc saistībā ar šī institūta konstatēšanu valstī, nepieciešams papildināt OECD vadlīniju normas ar jauniem to noteikšanas kritērijiem. Eiropas Savienības vienotā tirgus, it sevišķi e-komercijas, ietvaros vienlīdzīgas konkurences nodrošināšanai nepieciešams izstrādāt jaunu normatīvo regulējumu.

Diese Masterarbeit beschäftigt sich mit dem Thema der Entstehung, Entwicklung und Bedeutung des Instituts der Betriebsstätte im Diskurs eines rechtlichen und demokratishen Staates. In dieser Arbeit wird das inhaltliche Verständnis dieses Begriffs in Lettland, in den USA und in Deutschland verglichen. In dieser Forschung wurde festgestellt, dass nach der Einführung der BEPS-Maßnahmen der inhaltliche Verständnis dieses Begriffs sich erweitert hat, infolgedessen ist die Registrierung der Betriebsstätte zur unerläßlichen Pflicht der steuerzahlenden Nichtresidenten geworden. Dennoch ist die Existenz der Betriebsstätte in einem Staat oft immer noch unklar. Für ihre Wirtschaftstätigkeit benutzen die internationalen Unternehmen immer öfter Möglichkeiten der elektronischen Handel. Deswegen im Zusammenhang mit der Feststellung dieses Instituts in einem Staat soll man OECD Richtlinien mit neuen Kriterien zur Bestimmung der Betriebsstätte ergänzen. Um eine Wettbewerbsgleichheit im Rahmen des Binnenmarktes der Europäischen Union, besonders der elektronischen Handel, zu schaffen, ist es notwendig einen neuen Regulierungsrahmen auszuarbeiten. Schlüsselwörter: Betriebsstätte, OECD, BEPS, rechtlicher und demokratischer Staat, elektronischer Handel
Principles of Permarent Establishments in Legal and Democratic State
Keywords: Juridiskā zinātne; pastāvīgā pārstāvniecība; OECD; BEPS; tiesiska un demokrātiska valsts; e-komercija