Ceļu locītavu slimību dinamikas statisko datu analīze laika posmā no 2012. līdz 2017. gadam vienā ārstniecības iestādē - Jakovļevs, Deniss (Latvijas Universitāte, 2018)
Ievads: Katra cilvēka aktīvā dzīve ir atkarīga no viņa balsta un kustību aparāta, to veidojošo kaulu un locītavu fizioloģiskā stāvokļa. Mūsdienās locītavu slimības ir bieži sastopamas. Kā piemēri var būt: ceļu locītavas traumatiskie bojājumi, ceļu locītavas osteoartrīts, ceļu locītavas reimatoīdais artrīts, ceļu locītavas endoprotezēšana u.c. Darba mērķis: Veikt dinamikas statistisko datu analīzi ceļu locītavu slimību efektīvāko ārstniecības metožu noskaidrošanai, ārstēšanas kvalitātes un kvantitātes uzlabošanai vienā ārstnieciskajā iestādē (5 gadu laika periodā). Darba uzdevumi: -apkopot informāciju (no atklātajiem informācijas avotiem) par ceļu locītavu saslimšanām, ārstniecības metodēm un ārstniecības procesa organizēšanu konkrētajā ārstnieciskajā iestādē; -veikt statistisko datu analīzi konkrētajā ārstnieciskajā iestādē 5 gadu laika periodā (apkopot pacientu datus, izmanotojot ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr.025/u)), kā arī interpretēt iegūtus datus; -izdarīt secinājumus par efektivākajām ārstniecības metodēm minēto slimību ārstēšanā. Materiāli un metodes: Tika izmantoti Olgas Jakovļevas fizioterapeita prakses 2012. – 2017.gadu laikā apkopotie dati par pacientiem ar dažādām ceļu locitāvas slimībām. Datu ievadei tika izmantota programma Microsoft Office Excel 2007. Pēc tam dati tika importēti uz programmu IBM SPSS (Statistical Package for Social Scientists) Statistics Version 22.0. Rezultāti: Pētījumam tika atlasītas 69 cilvēku ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr.025/u), no tiem 37 sievietes (53,62%) un 32 vīrieši (46,38%). No kā izriet, ka mūsu pētījumā ar ceļu locītavu slimībām vairāk slimo sievietes. Visjaunākā persona ir 8 gadu vecs zēns, visvecākā persona 67 gadus veca sieviete. Vidējais vecums ir 41 gads. Pusei no pacientiem vecums nepārsniedz 42 gadus. Runājot par diagnozēm, (mūsu pētījumā tas ir osteoartrīts, reimatoīdā artrīta perifēriskā forma un traumatiskie bojājumi), var secināt, ka mūsu ārstnieciskajā iestādē lielākā daļa pacientu cieš no traumatiskiem bojājumiem – 52,17% (36 pacienti), 26,09% (18 pacienti) slimo ar osteoartrītu un 21,74% (15 pacienti) slimo ar reimatoīdo artrītu. No tā izriet, ka mūsu ārstnieciskajā iestādē traumatiskie bojājumi ir galvenā ceļu locītavu slimība, bet osteoartrīts un reimatoīdā artrīta perifēriskā forma ir sastopama gandrīz vienādās daļās. Secinājumi: 1. Tika apkopota informācija par ceļu locītavu saslimšanām, ārstniecības un izmeklēšanas metodēm, kā arī ārstniecības procesa organizēšanu konkrētajā ārstnieciskajā iestādē – Olgas Jakovļevas fizioterapeita prakse pēc adreses Piekrastes iela 43-1, Daugavpils. Diplomdarba dati var tikt izmantoti darba organizēšanā ārstnieciskajās iestādēs ar identisku darbības veidu. 2. Tika veikta datu statistiskā analīze Olgas Jakovļevas fizioterapeita praksē piecu gadu laika periodā. Pētījuma beigās tika apkopoti iegūtie rezultāti un veikta to analīze.

Introduction: The active lifeof each person depends from his supporting and moving device, from the forming bones and physiological position of joint. Today the illneses of joints is very popular. As examples can be the knee joint’s traumatic damages, osteoarthritis of knee joints, rheumatoid arthritis of knee joint, knee joint’s endoprosthetics etc. Objectives of the paper: To take the analysis of the dynamics statistical data to find most effective treatment methods for knee joints diseases of quality and quantity at one medical institution (5year period). Tasks of the paper: -to summarize the information (from the open information sources) about the knee joint diseases, treatment methods and treatment process organization in the definite medical institution; -to make the statistical data analysis in the definite medical institution during 5 year time period (patient date summarization, using medical cards of ambulatory patients (form Nr.025/u)), as well as the interpretation of the data obtained; -to draw conclusions about the most effective treatment methods while treating diseases mentioned above. Sources and methods: Were used Olgas Jakovlevas physiatrist practices summarized dats for patients with different knee joints illnesses from year 2012 till 2017. For datas entry was used programma Microsoft Office Excel 2007. Afterwards data were imported on IBM SPSS (Statistical Package for Social Scientists) Statistics Version 22.0. Results: For research together was taken 69 patients medical cards (form No.025/u), 37 of them participated women, it means, 53,62%, and 32 (46,38%) patients were men. In our research as result follows that women have more knee joint diseases. The youngest person was 8 year old boy, oldest person 67 years old woman. The average age is 41 year. Half of the patients age does not exceed 42 years. If we speak about diagnoses, (in our research it is osteoarthritis, rheumatoid arthritis and traumatic damages), we can conclude, that our medicalinstitution most patients have traumatic damages – 52,17% (36 patients) 26,09% (18 patients) suffering from osteoarthritis and 21,74% (15 patients) suffering from rheumatoid arthritis. It follows that at our medical institution traumatic damages are very popular, but osteoarthritis and rheumatoid arthritis is almostin equal parts. Conclusions: 1. The information about knee joint diseases, treatment methods and treatment process organization in the definite medical institution – Olgas Jakovļevas physiatrist practice at the address 43-1 Piekrastes street, Daugavpils. The data obtained in this paper can be used in the working process organization in the medical institutions with the identical type of activity. 2. The statistical data analysis was made in Olgas Jakovļevas physiatrist practice during 5 year time period. At the end of the research all the results obtained were summarized and analysed.
Analysis of static data on knee joint diseases in the time period from 2012 to 2017 in one treatment establishment
Keywords: Medicīna; Ceļa locītava; Osteoartrīts; Reimatoīdais artrīts; Traumatiski bojājumi; Rehabilitācija