Jaucējfaktoru ietekme un to identifikācija - Felsbergs, Matīss Niklāvs (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā definēts jaucējfaktora jēdziens un salīdzinātas metodes to identifikācijai. Aprakstīta cēloņsakarību statistikas problēmas nostādne. Paskaidroti orientēti acikliski grafi. Definētas situācijas, kad jaucējfaktoru kontrolēšana ir nepieciešama. Apskatītas gan metodes, kas balstītas uz informāciju par asociāciju starp faktoriem, gan metodes, kas balstītas tikai uz datiem. Dažādās metodes pielietotas uz vairākiem simulētiem cēloņsakarību tīkliem un salīdzināta iegūto rezultātu precizitāte. Ar reāliem datiem apskatīts, kā metodes strādā situācijās, kuras potenciāli veido struktūru ar sadursmes virsotni.

The bachelors thesis defines confounding factors and compares methods for their identification. Describes the main problem of causal inference. Provides an overview of directed acyclic graphs. Defines situations, where controlling for confounding is necessary. Looks at methods, which are based on information about the causal structure between factors, as well as methods which are based purely on data. The various methods are used on several simulated causal structures and the estimated values compared. Using real data, it was compared how the methods perform in situations, where the causal structure potentially contains a collider.
Confounding bias and confounder selection
Keywords: Matemātika; Jaucējfaktors; orientēts aciklisks grafs; aizmugures ceļa kritērijs; pirms-rīcības nosacījums; kopējā cēloņa kritērijs