Atbildības audzināšana kristīgās mācības stundās sākumskolā - Dimante, Ilvija (Latvijas Universitāte, 2007)
Audzināšana ir sabiedriska parādība, bez kuras nav iespējama sabiedrības attīstība. Ikvienas mācību iestādes audzināšanas pamatuzdevums ir vētībizglītības realizēšana. Šodienas sabiedrībā vērojamās tendences (korumpētība, netikumība, bezatbildība) uzrāda vērtībizglītības realizācijas nepieciešamību, kas ļautu skolēniem atspoguļot viņu vērtējošās darbības pieredzes apguvi un veidot savu vērtību sistēmu. Tikuma un garīguma audzināšanā svarīgs ir tieši jaunākais skolas vecums, kad cilvēks sāk apzināti veidot savu individualitāti un vecākiem un pedagogiem šajā procesā ir nozīmīga loma. Nopietna vērība tikumiskajā audzināšanā jāpievērš atbildības izjūtas veidošanai, jo atbildības izjūta, spēja uzņemties atbildību pieskaitāma pie nepieciešamākajām dzīvesdarbības prasmēm, tā ir svarīgs veiksmīgas sociālās saskarsmes priekšnosacījums, tikumiskās izaugsmes komponente un garīgās disciplīnas sastāvdaļa. Diplomdarba mērķis – teorētiski un praktiski pētīt atbildības audzināšanas aktualitātes kristīgās mācības stundās sākumskolā, atklājot šī procesa teorētiskās un praktiskās iespējas. Iegūtie rezultāti sniedz apstiprinājumu izvirzītajai hipotēzei – skolēnu atbildība ir izteiktāka, ja tie ir iesaistīti kristīgajā mācībā un viņu vecāki uzskata atbildību par vērtību. ATSLĒGVĀRDI: •Atbildība •Bauslība •Demokrātija •Saskarsme

Education is a socially important process for development of society. Value education is the main task for every educational institution. All the negative tendencies of our society – corruption, irresponsibility, immorality are a sign for urgency of value education. Upbringing and education of morality and spirituality is especially important for junior pupils when they start to recognize and realize their individuality. The role of parents and teachers is especially substantial in this period of age. In the educational process of morality the most attention should be paid for development of responsibility. Responsibility sense and ability to assume responsibility belong to the most required skills in the social life, interaction and precondition for morality and social competence. The aim of the graduation work is to research theoretically and in practise importance of educational process of resposibility in the christian lessons for junior pupils and to discover practical and theoretical opportunities. The results of the research confirm the advanced hypothesis – the responsibility of pupils is more expressed if they attend christian lessons and their parents estimate responsibility as an important value. KEY WORDS: •Responsibility •Law •Democracy •Interaction
The educational process of responsibilty in the Christian lessons in the primary school
Keywords: Pedagoģija