Pelēko kāpu veģetācijas struktūra dabas liegumā "Pāvilostas pelēkā kāpa". - Mizga, Laila (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba mērķis bija novērtēt Pāvilostas pelēkās kāpas augāja struktūras sugu daudzveidību, izdalīt augu sabiedrības un pētīt sukcesijas gaitu. Pētījumā konstatētas 53 augu sugas: 25 vaskulāro augu 20 ķērpju un 8 sūnu sugas. Ar programmas PC-ORD statiskās analīzes metodi TWINSPAN tika izdalītas 6 augu sabiedrības, kuras pieder pie klasēm Koelerio-Corynephoretea un Calluno-Ulicetea. Pāvilostas pelēkajām kāpām raksturīga horizontāla veģetācijas struktūra – vizuāli labi izšķirami nogabali ar sūnu un ķērpju sabiedrībām, Calamagrostis epigeios, Calluna vulgaris and Carex arenaria un atklāti smilšu laukumi. Augsnes rezultāti parāda, ka nozīmīgākais augsnes faktors, kurš ietekmē pelēkās kāpas veģetācijas struktūru, ir augsnes pH vērtības. Pelēko kāpu augājam raksturīga lineāra, nepārtraukta sukcesija, kas virzās no pionierstadijas uz klimaksu, kā arī cikliska sukcesija Calluna vulgaris augu sabiedrībā un sekundārā sukcesija traucējumiem pakļautajās teritorijās.

The fieldwork was carried out in the Nature Reserve "Pāvilostas grey dune". The aim of the bachelor thesis was to describe vegetation structure in Pāvilosta’s grey dune, examine the spatial variability of grey dune vegetation and to study the succession pathway. The description of vegetation was based on the Braun-Blanquet approach. Fifty three plant species were found. The grey dunes in Pāvilosta support 25 vascular plant species, 20 lichens and 8 moss species. Six grey dune plant communities of the alliance Corynephorion canescentis and alliance Ericion cinereae were distinguished. Pāvilosta’s grey dunes are characterized by horizontal vegetation structure. Bare sand patches and patches with lichen, Calamagrostis epigeios, Calluna vulgaris and Carex arenaria plant communities can be distinguished. Spatial pattern of grey dune plant communities are strongly impacted by soil pH.
Spatial structure of grey dune vegetation in the nature reserve "Pāvilosta grey dune"
Keywords: Bioloģija